X
Annons
X

Lindh-monument där hon talade sist

Ett stramt tre meter högt minnesmärke över Anna Lindh avtäcks på torsdag 9 september på Medborgarplatsen i Stockholm. Materialet är glas, slipat i fasetter som ska bryta ljuset från eftermiddagssolen i olika färger över torget.

Minnesmärket sätts upp på den västra trappan till Medborgarhuset, på spetsen av den mellersta avsatsen. Det var där förra utrikesministern Anna Lindh höll sitt sista offentliga anförande, just ett år tidigare. Invigningen, som förrättas av Stockholms finansborgarråd Annika Billström, var planerad till 11 september, men har nu flyttats till årsdagen av talet.

Arbetet har gått på så kort tid att minnesmärket ännu inte är färdigt. Månaden efter mordet föreslogs ett stort monument på Medborgarplatsen, som kanske också skulle byta namn.
Och slutgiltigt sätts nu ett minnesmärke upp på trappan. Arbetet började strax före sommaren. En pristävling var utesluten av tidsskäl och konstnären Leif Bolter fick uppdraget. Han har gjort andra offentliga konstverk i Stockholm. Bo Holmberg, Anna Lindhs make, har också besökt platsen och godkänt utformningen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X