Lindgrens arkiv nu ett världsminne

Under strecket
Publicerad
Annons

Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket har blivit världsminne. Det har Unescos internationella rådgivande kommitté för Memory of the World bestämt. Utmärkelsen ges till arkiv, museer eller dokument som anses ha ett värde för hela mänskligheten och är en motsvarighet till de mer kända världsarven. Ytterligare 28 samlingar eller dokument fick utmärkelsen i år, bland annat ett Brahmsarkiv i Österrike, bröderna Lumières filmarkiv i Frankrike och ett medicinskt manuskript från medeltiden i Azerbajdzjan.
I Astrid Lindgrens arkiv på Kungliga biblioteket finns bland annat 50 000 brev till författarinnan, pressklipp, originalmanuskripten till flera av hennes böcker, fotografier, affischer med mera. Delar av samlingen är donerade av Astrid Lindgren själv medan hon levde.

Ännu är inte samlingen tillgänglig för forskare men katalogisering av allt material pågår, informerar Kungliga biblioteket på sin hemsida. Ett arbete som sköts i huvudsak av Lena Törnqvist, litteraturvetare och Astrid Lindgren-kännare.
Till Astrid Lindgrens 100-årsdag 2007 beräknas åtminstone delar av arkivet öppnas.
För närvarande finns 120 världsminnen på Unescos lista. I Sverige finns förutom Astrid Lindgrens arkiv även Emanuel Swedenborgs samlade verk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons