Annons

Lydia Wålsten:Linde behöver inte ångra sig – så här låter strategin

Utrikesministern ångrar sig inte.
Utrikesministern ångrar sig inte. Foto: Deutsche Welles

Trots omfattande kritik ångrar inte utrikesministern intervjun med tyska Deutsche Welle. Det är begripligt. För det är Sveriges coronastrategi som är grundproblemet, inte Ann Lindes engelska.

Under strecket
Publicerad

Om det är såhär Sverigebilden räddas, är det inte konstigt att omvärlden är skeptisk. Det var känslan efter utrikesminister Ann Lindes intervju i tyska Deutsche Welles tv-program Conflict Zone om hur Sverige hanterar coronakrisen. För den som inte har sett intervjun: en stursk minister försöker på knagglig engelska förklara att svensk coronastrategi inte är ett fullständigt misslyckande. Journalisten ger sig inte. ”Vad säger du till alla de personer som har minst livet?” Utrikesministern blossar, går i försvarsställning: ”Du beter dig som att det är ett VM”. Den professionella ytan spricker.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Moderaternas Ulf Kristersson sade att Linde äventyrar landets anseende. Socialdemokraternas tidigare biträdande partisekreterare Stefan Stern twittrade att han ”faktiskt aldrig sett något liknande”. Ann Lindes sociala medier fylldes av vrede. Från regeringens håll var det oväntat tyst. Så tyst, att man började känna sympati för utrikesministern. Politik är en hård bransch. När man gjort bort sig försvinner vänner som silverfiskarna snabbt simmar iväg över golvet när lampan tänds.

Annons
Annons
Annons