Annons
X
Annons
X

Lindberg Joker på Junilistan

Camilla Lindberg, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet och känd som FRA-motståndare, gör politisk come-back. Hon står som andranamn på Junilistans valsedel i EU-valet.

Camilla Lindberg
Camilla Lindberg Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN

För tredje gången ställer Junilistan upp i valet till Europaparlamentet, som äger rum i slutet av maj. Listan med kandidater offentliggörs på en presskonferens idag klockan 11, men SvD kan redan nu berätta om ett av de nya namn som har rekryterats till det tvärpolitiska partiet. Det är förra riksdagsledamoten Camilla Lindberg som gör politisk comeback. Hon står på andra plats på Junilistans valsedel.

– Det känns ganska lagom. Jag har ju alltid brunnit för samhällsfrågor, men var ganska less på partipolitiken, med allt vad det innebär, efter valet 2010. Här är det en fråga vi driver, EU-frågan, och man behöver inte komma överens om allting annat.

Camilla Lindberg var omtalad riksdagsledamot för Folkpartiet mellan 2006 och 2010. Hon blev känd när hon som enda borgerliga politiker tryckte på nej-knappen i omröstningen om den hårt kritiserade FRA-lagen. Men efter förra valet tappade Camilla Lindberg sitt riksdagsmandat, och samma höst lämnade hon också Folkpartiet.

Annons
X

Steget att återvända till politiken var inte självklart.

– Bränt barn skyr elden lite grann. Det är klart att jag har tänkt till både en och två gånger. Men det är som när ett förhållande tagit slut och man känner ”Aldrig mer ett förhållande”. Sedan går det ett tag och man tänker ”Kanske ändå, jag prövar”.

I valet till EU-parlamentet 2004 blev nybildade Junilistan den stora segraren. Partiet, som sade ja till EU-medlemskap men nej till utvecklingen mot en EU-stat, fick över 14 procent av rösterna och hela tre mandat i Bryssel. Men EU-valet 2009 innebar ett nederlag för Junilistan, som rasade till 3,6 procent, och fick lämna parlamentet. Sedan dess har verksamheten gått på sparlåga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det har varit tyst om Junilistan ganska länge, och jag är inte jätteoptimistisk om mina chanser. Men det är i alla fall ett sätt att få debattera politik, och politik är ändå viktigt, säger Camilla Lindberg.

  Hon gillar idén med Junilistan, att socialdemokratiska och borgerliga EU-skeptiker samlas på en gemensam lista.

  – Jag har själv saknat borgerliga representanter som är EU-kritiska. Förr fanns ändå Centern, men nu är det bara halleluja för hela slanten.

  Camilla Lindberg röstade nej till EU i folkomröstningen 1994.

  – Jag är fortfarande väldigt EU-kritisk, men att gå ut ur EU känns som en icke-fråga. Det är bara dumt. Däremot vill jag inte utvidga EU:s makt. För varje år är det mer och mer som EU vill ha hand om, nu senast finanspolitiken, och även utrikespolitiken och socialpolitiken. Så var det inte tänkt.

  Hon beskriver EU som ”en tung blöt federal filt som allt mer förknippas med ofrihet”, och vill tillbaka till grundidén: frihet för individer och kapital. Camila Lindberg tycker också att Sverige ska kräva ett fördragsmässigt undantag från euron.

  Att gå mot strömmen i Folkpartiet - som beskriver sig som det mest Europavänliga partiet - var inte lätt, berättar hon.

  – Det gick inte alls. Jag jobbade inte under förra EU-valet. I ett parti måste man tycka lika om allt, och det är lite läskigt.

  Annons
  Annons
  X

  Camilla Lindberg

  Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X