Annons
X
Annons
X

Linda Sundblad är redo för revansch

Sångerskan Linda Sundblad fick en kalasstart på karriären med gruppen Lambretta. När gruppen splittrades 2005 drog hon sig tillbaka till nya hemstaden San Diego i USA och planerade sin revansch. Nu är det dags för solodebuten Oh my God.

[object Object]
Sångerskan Linda Sundblad har just släppt debutskivan Oh my God

När Linda pratar om sin nya skiva är hon klädsamt ödmjuk. Hon förklarar att det har fått ta den tid det tagit att göra den klar. Det viktigaste har varit att det ska kännas rätt för henne. Och nu när allt är inspelat och klart har Linda Sundblad redan nått sitt mål. Om folk vill lyssna och dessutom kanske blir lite överraskade av musiken är det en bonus.
Med tanke på att första singeln, Oh father, har blivit en hit så är det helt klart att Linda redan inkasserat sin bonus. Det är också lika klart att hon faktiskt är riktigt stolt över plattan.

– Eftersom den sista skivan med Lambretta, The Fight, faktiskt floppade så kan jag inte ta något för givet, förklarar Linda.

Linda Sundblads musikkarriär startade tidigt. 15 år gammal hamnade hon i Lambretta. Så här i efterhand ser Linda det som en bra skola.

Annons
X

– Killarna i bandet var ett bra stöd. Men det var inget daltande. Jag fick snabbt inse att jag inte kunde gå runt och lipa för småsaker.
Lambretta var ett demokratiskt band och alla skulle ha sitt ord med i
laget vilket enligt Linda ledde till en del hiskeliga fajter. Så för lite mer än två år sedan började hon fundera på vad skulle hända efter Lambretta.

– Vi sparkade vårt management och då passade jag på att skaffa mig ett eget. De hade jobbat med Infinite Mass och genom dem träffade jag producenten och låtskrivaren Tobias Karlsson som samarbetat med The Mass. Nu kan jag se att det antagligen inte var så bra för Lambretta att jag började agera så här, säger Linda och skrattar lite.

Tillsammans med Tobias började Linda skriva låtar förutsättningslöst. I Lambretta pendlade musiken mellan ett rätt rockigt sound och saker som drog mer åt pop.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag visste att jag inte ville göra en Gwen Stefani-skiva eller något i stil med N.E.R.D./Pharell med en massa beats. Men om det skulle bli rock, pop, elektroniskt eller något annat visste vi inte. Ett tag lät det faktiskt Franz Ferdinand om låtarna.
  I slutändan blev det pop med inslag av dansmusik. Linda nämner själv tidiga Madonna, Prince, Fleetwood Mac och The
  Eagles som inspirationskällor.
  Förutom Tobias Karlsson har Linda även haft hjälp av Max Martin, Alexander Kronlund och Martin ”Nåid” Landqvist.

  – Det sköna är att jag har fått ta mycket plats. De jag har jobbat med är minst sagt erfarna, men de har tagit ett steg tillbaka. Max Martin berömde till och med mitt låtskrivande, det kändes väldigt bra.

  I samma veva som Linda Sundblad började planera sin egen skiva träffade hon en ny man vilket innebar flytt till San Diego.

  – Jag var rätt trött på Sverige och hade funderat på att bo i USA, så det passade bra att det blev som det blev.

  Just nu är det dock Sverige som gäller. Linda Sundblad satsar initialt på Sverige med Oh my good!, men skivan ska släppas i Japan och kanske även i Tyskland, Österrike och Schweiz. Men först ska hon ut och spela.

  – Vi har satt ihop ett band och den 27 januari nästa år är det turnépremiär. Vi kommer att spela Lambretta-hits också, avslutar Linda Sundblad.

  Annons
  Annons
  X

  Sångerskan Linda Sundblad har just släppt debutskivan Oh my God

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X