Hela Linda Skugges person är inställd på faror, katastrofer. Därför har hon lärt sig att tänka många steg framåt: ”Jag skulle passa jättebra inom det militära. Tänk att ha mig att jobba med kris och beredskap, det vore perfekt .”
Hela Linda Skugges person är inställd på faror, katastrofer. Därför har hon lärt sig att tänka många steg framåt: ”Jag skulle passa jättebra inom det militära. Tänk att ha mig att jobba med kris och beredskap, det vore perfekt .” Foto: Staffan Löwstedt

Linda Skugge: Är inget fel att vara självuppoffrande

En gång var hon den tuffaste skribenten i medie-Sverige. I dag skriver Linda Skugge böcker om sin sjukdom och om skräcken inför dagen då barnen flyttar ut. Rädslan för att inte ha någon att värna om.

– Jag ryser av obehag när jag tänker på kvinnor som inte har tid med sina vuxna barn eller barnbarn, säger hon.

Publicerad

En gång, när Linda Skugge var slipad Expressenkrönikör, skrev hon att hon ville ha mig – Karin Thunberg på Svenska Dagbladet – som mamma. Månne är det hågkomsten som får mig att inleda vårt samtal med ett rungande Ja. Som svar på den räddsorgsna fråga som löper genom hennes senaste bok: ”När barnen är stora och flyttat hemifrån då? Vad är man då? Är man fortfarande mamma då?”.

Visst är man. Alldeles nyss bäddade jag gästsängen till min egna vuxna son på tillfälligt Stockholmsbesök. Banden till ungarna håller även om de ibland behöver tänjas över jordklotet, försäkrar jag. Så morsigt jag bara kan. Och Linda Skugge verkar lugnad där på andra sidan ett kafébord.