Annons

Linda Nordlund:Sverigedemokraterna går i Putins ledband

Är det verkligen Putinkramare som Sverigedemokraternas väljare vill ha? Undrar Linda Nordlund.
Är det verkligen Putinkramare som Sverigedemokraternas väljare vill ha? Undrar Linda Nordlund. Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna gillar Putin mest i Norden, i alla fall om man ser till hur de röstar i Europaparlamentet. Detta trots att Ryssland de senaste åren agerat aggressivt och närmast imperialistiskt mot sina grannländer, framförallt i och med den folkrättsvidriga annekteringen av Krim. Att splittra EU är en del i Kremls strategi för att omdefiniera den europeiska säkerhetsordningen, och tillsammans med andra nationalistiska partier i Europa går Sverigedemokraterna i Putins ledband.

Under strecket
Publicerad

Moskva har en lång tradition av att köpa vänner i övriga Europa. Senast uppmärksammades de nio miljoner euro som Ryssland pumpat in i franska partiet Front National. Pengarna har betalats ut som ett lån genom en rysk bank kontrollerad av en tidigare rysk statlig tjänsteman och enligt nyhetsportalen Mediapart var det den första i en rad utbetalningar om totalt 40 miljoner euro. Detta efter att Front National ägnat sig åt intensivt lobbande i Moskva. Även Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi ska ha gynnats ekonomiskt av ett energiavtal med Ryssland och den tidigare tyske förbundskanslern Gerhard Schröder leder styrelsen för ryska Nord Stream.

Sverigedemokraterna har under sommaren fått kritik för att de i EU-parlamentet röstat emot en resolution om ökad transparens kring partifinansiering ifrån tredje land. I resolutionen ingick även skrivningar om EU-ländernas hållning gentemot Ryssland.

Annons
Annons
Annons