Linda Nordlund:Linda Nordlund: Är Kevinmordet nästa rättsskandal?

Fallet Kevin, den fyraårige pojken som hittades strypt i en vassdunge i värmländska Dottevik en augustikväll 1998, är ett av landets mest uppmärksammande kriminalfall. Två bröder, fem och sju år gamla vid händelsen, pekades ut som skyldiga.
Fallet Kevin, den fyraårige pojken som hittades strypt i en vassdunge i värmländska Dottevik en augustikväll 1998, är ett av landets mest uppmärksammande kriminalfall. Två bröder, fem och sju år gamla vid händelsen, pekades ut som skyldiga. Foto: Helena Karlsson/NWT
Under strecket
Publicerad
Annons

Fallet Kevin, den fyraårige pojken som hittades strypt i en vassdunge i värmländska Dottevik en augustikväll 1998, är ett av landets mest uppmärksammande kriminalfall. Polisen är övertygad om att den lille pojken mördades av två bröder, fem och sju år gamla vid händelsen. Nästan tjugo år senare har nya frågor väckts om utredningen, efter att DN granskat fallet (27/4).

I centrum står de 31 förhör och två vallningar som hölls med pojkarna. Enligt regelverket ska små barn förhöras så få gånger som möjligt, och inte längre än 30 minuter i taget. Detta gällde även 1998, men Arvikapolisen lyssnade på psykologiprofessor Sven Å Christianson, som menade att det kunde ta månader att få barnen att lita på förhörsledaren.

Annons
Annons
Annons