Linda Lomelinos bästa recept på glass

Läskande är skapelserna i Lomelinos glass. Det är Linda Lomelino med bloggen Call me cupcake och numer även egen blogg på Amelia som slår till igen. Hennes tårtbok förra året var en riktig höjdare. Lagom till sommaren frestar hon oss med kyligare sötsaker.

Under strecket
Publicerad

Extra lyxig vaniljglass.

Foto: LINDA LOMELINO

Zabaglioneglass med biscotti.

Foto: LINDA LOMELINO
Foto: LINDA LOMELINO

Hallon- och vaniljpinnar.

Foto: LINDA LOMELINO
Annons

Extra lyxig vaniljglass.

Foto: LINDA LOMELINO
Extra lyxig vaniljglass.
Extra lyxig vaniljglass. Foto: LINDA LOMELINO

Extra lyxig vaniljglass

Servera gärna glassen med körsbärssås och rostad flagad mandel. Alkoholen gör glassen krämigare men kan uteslutas.

6 dl

1/2 vaniljstång

2 dl mjölk

1 dl strösocker

1 nypa salt

3 stora äggulor

3 dl vispgrädde

Ev 1 tsk vaniljextrakt eller vodka

Körsbärssås

300 g körsbär utan kärnor

1 1/2 dl kirschlikör

3/4 dl strösocker

1 msk pressad citron

  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna ur den ena halvan (spara den andra halvan).
  2. Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills blandningen når kokpunkten. Ta kastrullen från värmen och lägg på locket. Låt dra i 30 minuter.
  3. Vispa äggulorna lätt i en liten skål. Värm mjölkblandningen igen och häll långsamt den heta mjölken över äggulorna under omrörning.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills blandningen tjocknar.
  5. Häll upp grädden i en skål. Sila över den varma blandningen och blanda med grädden. Tillsätt ev vaniljextrakt eller vodka. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen, helst över natten. Eller låt skålen stå i frysen en stund för snabbare nerkylning.
  6. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig och häll sedan upp den i en skål. Låt stå i frysen 2–3 timmar före servering.
  7. Häll allt till såsen i en kastrull och koka i ca 25 minuter. Sila av de hela körsbären men spara dem gärna. Häll upp såsen i en skål och förvara i kylen.
Annons
Annons

Zabaglioneglass med biscotti.

Foto: LINDA LOMELINO
Foto: LINDA LOMELINO

Hallon- och vaniljpinnar.

Foto: LINDA LOMELINO
Zabaglioneglass med biscotti.
Zabaglioneglass med biscotti. Foto: LINDA LOMELINO

Zabaglioneglass med biscotti

5 dl

3 stora äggulor

3/4 dl strösocker

1 dl mjölk

1 nypa salt

2 dl vispgrädde

3/4–1 dl marsalavin (efter smak)

50 g biscotti (mandelskorpor)

  1. Vispa äggulor och socker ljust och fluffigt.
  2. Värm mjölk och salt i en kastrull tills det når kokpunkten. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggblandningen. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills blandningen tjocknar.
  3. Häll upp grädden i en skål. Sila över mjölkblandningen och blanda med grädden. Tillsätt vinet.
  4. Låt stå i kylen tills blandningen är helt kall. Hacka under tiden biscottin grovt.
  5. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Varva glass och biscotti i en skål. Ställ i frysen.
Foto: LINDA LOMELINO

Vattenmelonsorbet

Använd gärna melonskalet som serveringsskål.

5 dl

1 dl vatten

1 dl strösocker

500 g vattenmelon utan skal

Saften från 1 lime

  1. Koka vatten och socker i en kastrull tills sockret har smält. Låt svalna.
  2. Skär melonen i bitar och rensa bort kärnorna. Mixa till en slät puré tillsammans med sockerlag och pressad lime. Låt blandningen stå i kylen tills den är helt kall.
  3. Kör i glassmaskin tills sorbeten är klar. Häll upp i en skål eller i det urgröpta melonskalet och ställ i frysen.
Hallon- och vaniljpinnar.
Hallon- och vaniljpinnar. Foto: LINDA LOMELINO

Hallon- och vaniljpinnar

4–6 glasspinnar

1 1/2 dl mjölk

1 dl strösocker

2 1/2 dl vispgrädde

1/2 tsk vaniljpulver

75 g hallon

  1. Rör samman mjölk och socker i en skål tills sockret har löst sig. Blanda i grädde och vaniljpulver.
  2. Mosa bären och blanda ner dem i glassmassan eller lägg ner dem hela i glassformarna.
  3. Häll upp massan i formarna. Låt stå i frysen i ca 1 timme tills glassen har stelnat något. Stick in glasspinnarna och låt stå i frysen i ytterligare 3–5 timmar.
  4. Servera direkt eller lägg i en plastlåda med lock och förvara i frysen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons