Annons
X
Annons
X

Lina Maria EnglundEnergisk aktris dyker ständigt upp i nya roller

Född: 14/5 1975Uppvuxen: I SpångaBor: På Södermalm i StockholmHusdjur: SilverfiskarUtbildning: Adolf Fredriks musikskola, Södra Latins teaterlinje, TeaterhögskolanTV: Storstad, Northwood (i Kanada), Rapport till himlen, Perssons parfymeri, Snoken, SyskonsaltFilm: Miraklet i Valby, Augustitango, Vinterviken (Guldbaggenominering), När Finbar försvann, Dödlig driftTeater: Hamlet, Blodsbröder, Belgrad - Familjehistorier, Rum med sol, Baby Love, Black Rider, 3 systrar, Lilla körsbärsträdgårdenMusik: Sångerska i gruppen Selfish som gjorde skivan Wanting you would beFavoritfilm: Såg Cykeltjuven häromdagen, den var bra.
Favoritbok: Illusioner av Richard BachFavoritplatta: Nirvanas NevermindAktuell:I filmen Utanför din dörr, recension sid 13i ProfilenFilmen handlar om André, en udda kille som har svårt att hantera vanliga sociala kontakter. Han lider också av kraftiga tics, ett symtom på Tourettes syndrom. När föräldrarna dör flyr han Stockholm och flyttar till Lycksele. André spelas av Eric Donell som också skrivit manus, regisserat och producerat.
Lina Englunds karaktär heter Sanna. Hon jobbar på försäkringskontor och visar sig vara en viljestark och bestämd natur. Sanna blir intresserad av André och låter sig inte avskräckas av han aviga natur.

– Jag tyckte om att hon var en drivande tjej. Sanna är ingen hipp brud från Stockholm, hon är rätt vanlig och inte rädd för att vara sig själv. Hon är ingen söt, harmlös flickvänstyp utan ganska klumpig och framfusig, förklarar Lina Englund.

Lina Englund medger att Sanna har drag som hon själv har.

Annons
X

– När jag gör en roll försöker jag hitta något i mig som stämmer med karaktären. Jag är ju oxe och ganska envis, så visst finns det likheter.
De senaste åren har Lina Englund mest huserat på Stadsteatern. Där hamnade hon efter att ha gått ut scenskolan 1999. Efter filmen Vinterviken kände Lina att det var dags att gå vidare.

– Jag ville utveckla mig och så ville jag jobba utan att bli bedömd i medierna hela tiden.
Några problem med att växla mellan teaterscenen och filmen har Lina inte. Hon menar att det blir intimare direkt när filmkameran surrar igång.

– Hade det inte varit för scenskolan vet jag inte om jag vågat ställa mig på en teaterscen. Det är så mycket mer att tänka på. Det är mer fysiskt, ett påtagligt jobb. Men jag tycker om det ögonblickliga sättet att jobba.
Inför filmen Utanför din dörr hade man en repetitionsperiod, precis som på en teater.

– Sedan åkte vi till Lycksele och spelade in under en sommar. Det mesta är filmat på plats faktiskt, bara en liten del är gjort i studio.
Under tiden på Scenskolan dök Lina Englund plötsligt upp som sångerska i bandet Selfish. Den musikaliska biten har hon inte släppt, tvärtom. Men bandet finns inte längre.

– Vi började spela in material till en ny skiva med Selfish, men det visade sig att vi hade så olika idéer om vad vi skulle göra. Så jag bestämde mig för att göra något eget. Jag har jobbat lite tillsammans med Martin Thomasson från gruppen Rockmonster och så har jag skrivit låtar ihop med Eric Erlandsson från amerikanska bandet Hole. Jag jobbade lite med en producent i USA som presenterade oss. Så nu i vår skall jag ta tag i musiken igen på riktigt. Det har varit lite splittrat senaste tiden eftersom jag varit på teatern och filmat. Jag blir så uppslukad av det jag gör för tillfället så jag måste avsätta tid när jag kan koncentrera mig.

Några planer på att göra karriär som artist eller skådis i USA har Lina emellertid inte.

– Då måste man ha en agent och vara där mycket. Dessutom är jag så ostrukturerad att det skulle bli svårt bara därför.

99F

noje@svd.se

Stefan Malmqvist

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X