X
Annons
X
Reportage

Lina har nått sin dröm – efter 15 års kamp

Lina Länsberg är professionell MMA-fajter och den ­första svenska kvinnan att kämpa sig upp i UFC, Ultimate Fighting Championship. Vägen dit har varit lång och hård men nu, femton år efter att hon började, får hon slåss mot världens bästa. I september får hon dessutom möta en av de största inom sporten.

Lina Länsberg är första svenska kvinna att ta sig in i UFC – världens största MMA-organisation. Foto: Ann Jonasson

Svetten rinner längs med Lina Länsbergs kropp och en pöl börjar formas på golvet. Med konsumkortet skrapar hon bort dropparna från huden så att kroppen snabbt ska kunna producera mer svett. Att svettas ut vätska är den sista etappen för att komma ner i invägningsvikten på 61,2 kilo. Missar hon den kan hon få betala en viss procent av sitt arvode i böter till motståndaren och i värsta fall ställs dagens match mot Lucie Pudilova in.

–  Ruset jag får efter en match är det som driver mig. Det jag har i huvudet hela tiden, är att vinna över motståndaren och uppnå nya mål inför varje match. Det blir nästan som en drog, säger Lina Länsberg.

I bastun inför invägningarna använder Lina Länsberg sig av ett konsumkort för att skrapa bort svetten från kroppen för att lura kroppen att svettas mer. Halmstad, 22 mars 2013.

Foto: Ann Jonasson Bild 1 av 9

Lina Länsberg mot Lucie Pudilova från Tjeckien i Umeå 2015. Lina hade över­taget hela matchen, men fick jobba för segern.

Foto: Ann Jonasson Bild 2 av 9
Foto: Ann Jonasson Bild 3 av 9

Träningen ser olika ut varje dag. Men Lina håller inte till­baka, hon kör alltid hårt. Malmö, 18 mars 2013.

Foto: Ann Jonasson Bild 4 av 9
Foto: Ann Jonasson Bild 5 av 9

Vila är en stor del av träningen. Kroppen måste få en chans att ta igen sig och ­bygga upp sig ­efter ett hårt ­träningspass. När invägningen är avklarad byts fokus till att få i sig energi inför matchen.

Foto: Ann Jonasson Bild 6 av 9
Foto: Ann Jonasson Bild 7 av 9

Lina Länsberg har vunnit alla sina matcher förutom sin allra första år 2012. Malmö, 15 maj 2015.

Foto: Ann Jonasson Bild 8 av 9
Foto: Ann Jonasson Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X