Annons

Lillsuven Q3 drar till sig blickarna – har växt

Nya Audi Q3 har växt på alla ledder och fått tydliga likheter med storebror Q8, som i sin tur lånat dragen från den legendariska ur-Quattron.
Nya Audi Q3 har växt på alla ledder och fått tydliga likheter med storebror Q8, som i sin tur lånat dragen från den legendariska ur-Quattron. Foto: Anders Wiklund/TT

Trenden med växande småbilar håller i sig. Audis lilla crossover Q3 har blivit en decimeter längre och är snart ifatt mellansyskonet Q5. Fast utseendet påminner mer om jättebrorsan Q8.

Under strecket
Publicerad

Bilens utvändiga färg går igen även i inredningen. Som vanligt är fantasin obegränsad när det gäller att namnge kulören. I det här fallet ”pulsorange”.

Foto: Anders Wiklund/TT

I testbilen sitter en fyrcylindrig bensinmotor på 150 hästkrafter som vi känner igen från både VW, Seat och Skoda.

Foto: Anders Wiklund/TT

Precis som i Audis större modeller har Q3 nu en helt digital förarmiljö med intuitiva digitala skärmar. Tycker du att det är stökigt att hitta rätt med pekfingret beställer du bilen med röststyrning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Många kladdiga fingrar sätter sina spår på en pekskärm. Putsduk medföljer i Q3.

Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Rolf Gildenlöw/TT
Foto: Christine Olsson/TT

I sju år fick den utgående upplagan av Audi Q3 vara med. Det är ganska lång tid i en bransch där det gäller att hänga med i trendväxlingarna och tekniksprången. Särskilt när man som Audi har hamrat in devisen ”Vorsprung durch Technik” – försprång genom teknik – i varje bilköpares medvetande. Då får man förstås inte vara sist på bollen.

Att nya Audi Q3 drar till sig blickarna beror nog inte främst på att vår testbil lyser som en nyplockad apelsin i trafiken – pulsorange heter färgen – utan mer på formgivningen. Den påminner om värstingmodellen Q8, som nog inte så många har sett ute på vägarna ännu, men har också tydliga drag av Audis klassiska ur-Quattro. Den som Stig Blomqvist bärgade världsmästartiteln i rally med för snart 35 år sedan. De främsta kännetecknen är skuldrorna över framhjulen och de breda höfterna runt de bakre hjulhusen.

Annons
Annons
Annons