Lillebror mot storebror

GENÈVE Överlägsne och världsvane storebror
Frankrike mot välartade men hopplöst provinsielle lillebror Schweiz. I kväll drabbar
grannländerna samman
i fotbolls-VM.

Under strecket
Publicerad

Schweizarna är förvisso inga grottmänniskor, men landsortsmässiga är de allt, om du frågar en fransman. Foto: Pascal Lauener/Reuters

Annons

Nog har de mycket gemensamt: historien, geografin, kulturen och språket. Fast de fransktalande är i minoritet i Schweiz. Drygt 20 procent talar franska medan omkring 70 procent är tysktalande och nära 10 procent talar italienska.
Men det är rivalitet och avundsjuka snarare än samhörighet som dominerar relationen mellan de två länderna mitt i Europa.
I grunden gillar de inte riktigt varandra.

Fransmännen raljerar gärna om sina landsortsmässiga grannar vars liv domineras av ordning och reda, diskretion, pengar, alppromenader och plikttrogenhet. Men samtidigt kastar de avundsamma blickar på schweizarnas stabila ekonomi, höga livskvalité och effektivt fungerande samhälle.
Schweizarna är lika syrliga i kommentarerna om de slarviga och kaxiga fransmännen som mest ägnar sig åt att pimpla vin, röka Gauloise och pladdra i timmar. Fast de skulle gärna ha samma storhet som Frankrike och kanske även samma talang för livsnjutning som grannarna.

Annons
Annons
Annons