Annons

Merete Mazzarella:Lillebror kan redan se allt du gör

DIGITALA SPÅR 2. Med informationssamhället växer hotet mot vår integritet – men vi lämnar samtidigt ­självmant ut våra privatliv i allt större utsträckning. ­Frågan är om värdet av privatlivet – i sig en modern uppfinning – är på väg att devalveras

Under strecket
Publicerad

Vad har egentligen hänt med vårt privatliv? Det är en brännande fråga och den har nu med bärande röst ställts av den tyske sociologen Wolfgang Sofsky i en liten men tät bok, Verteidigung des Privaten: Eine Streitschrift , som kom ut i hans hemland för två år sedan och som på engelska har fått titeln Privacy: A Manifesto (Princeton University Press, 148 s). Sofsky börjar med att tydliggöra hur vi idag lever i en värld där alla våra göranden och låtanden lämnar spår som gör att de i efterhand kan rekapituleras av vem som månde vara intresserad.

Var vi än rör oss följs vi av övervakningskameror och det är fullt möjligt att spåra våra telefonsamtal, vår e-post, vad vi har köpt i affären, hur vi använder internet, kreditkort eller busskort. Sofsky skriver i ett samhälle som har både nazism och kommunism i det historiska närminnet – och han refererar flitigt till totalitär maktutövning – men hans huvudpoäng är att vi inte nödvändigtvis är fria bara därför att vi inte lever under en i traditionell mening totalitär regim. Icke desto mindre har individen i dag förlorat sin integritet, menar han, hon har gjorts genomskinlig för kontroll, och även om det inte finns någon orwellsk Storebror som ser oss så finns det desto fler beskäftiga Småbröder som inte vill lämna oss i fred.

Annons
Annons
Annons