Lille sätter Rubens i centrum

Nordfranska staden Lille har ett rykte som smutsig, sliten industristad med arbetslöshet i spåren efter gruvnedläggningar. Att bli europeisk kulturhuvudstad 2004 blev en chans att visa att Lille har fler färger än grått och att kulturlivet är lika färgstarkt som konstnären Rubens som är en av kulturårets huvudpersoner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lille ”Le Nord” säger man i Frankrike om Lilleregionen och det sker rätt ofta ackompanjerat av en rysning. För Le Nord är för många synonymt med kyla, dimmor, smuts och sot, nedlagda kolgruvor och textilfabriker. Och ingen kan förneka att Nord-Pas-de-Calais, regionen med nära 4 miljoner invånare där Lille är huvudstad, är en av Frankrikes mest sargade.
Här dör man tidigare än på andra håll i Frankrike. Efter generationer med silikos och arbetsplatsolyckor har man nu franska rekordet i diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Samtidigt är det den region där det är svårast att hitta en läkare. De utbildas förvisso vid universitetet i Lille men föredrar sedan soligare trakter.
Men det är kanske dags att sätta punkt för eländeskatalogen. För dimmorna och tristessen säger inte längre allt om i varje fall staden Lille.
En gång kunde staden på sin höjd skryta med att Charles de Gaulle föddes här 1890. Eller att Internationalen två år tidigare för första gången hördes på ett kafé på Rue de la Vignette
(kompositören Pierre Degeyter var från Lille). Men i dag är Lille av intresse inte bara för obotliga nostalgiker.

Få franska städer torde ha genomgått en sådan metamorfos som Lille de senaste 25 åren. Le Vieux Lille, gamla stan, har rustats upp. Stora torget, Place Charles de Gaulle, är kantat av restauranger och eleganta butiker. Om hörnet ligger den nyrestaurerade operan.
Lille är en betydande universitetsstad. Staden var en av de första med en förarlös tunnelbana. Snabbtågen, TGV, har placerat Paris på en timmas avstånd. Och Lille ser sig som en kugge i en euroregion som sträcker sig in i Belgien (det är lika vanligt att hitta tåg till Antwerpen och Liège som till Paris) och varför inte över (eller under) Engelska kanalen.
När sedan Lille utsågs till europeisk kulturhuvudstad under 2004 blev det för de styrande och invånarna här ett storartat tillfälle att försöka slå hål på förutfattade meningar, gnugga bort stämpeln av gråhet och kyla. En vacker utmaning, som de säger i Lille.

Annons
Annons
Annons