”Lille prinsens” pappas flygplansvrak hittat

Under strecket
Publicerad
Annons

Resterna efter det plan som försvann 1944 med piloten och författaren Antoine de Saint-Exupéry har hittats av dykare i Medelhavet, rapporterar TT-AFP. Saint-Exupéry blev världsberömd efter sin död genom barnboken ”Lille Prinsen”.
Sex decennier efter Saint-Exupérys försvinnande verkar mysteriet ha fått sin lösning. Hans Lockheed Lightning P38 hittades utanför den sydfranska staden Marseille av ett dykteam och fyndet bekräftades av kulturdepartementet.
Barnboken ”Lille Prinsen”, om en pojke som reser genom rymden från sin hemasteroid och sedan berättar sin historia för en flygare han träffar i Saharaöknen publicerades först på engelska året före författarens försvinnande. Efter hans död har den översatts till fler än 100 språk och är en av världens mest sålda boktitlar.
Antoine de Saint-Exupéry hade en lång karriär som civil pilot före kriget och överlevde flera allvarliga olyckor.
När han försvann den 31 juli 1944, 44 år gammal, var han på spaningsuppdrag inför de allierades landstigning på den ockuperade franska sydkusten. Det var länge okänt om han störtat i havet eller i de otillgängliga bergstakterna i Korsikas inland.
Dykaren Philippe Castellano säger till AFP att fyndet är en dröm för historiker, men att det inte förklarar varför planet störtade:
– Där fanns ingen böjd propeller, inga kulhål. När vi tittar på delarna funderar vi på en hypotes om en nästan lodrät dykning i hög fart. Men det är bara en gissning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons