Annons
X
Annons
X

Lillasyster lämnar kärlekskarantänen

Så kom beskedet som alla insatta väntat på. Igår tillkännagavs att prinsessan Madeleine förlovat sig med Jonas Bergström på Sollidens slott, efter sju – förmodligen rätt långa – år. De som trodde att den rojalistiska yran nått sin höjdpunkt i och med kronprinsessan Victorias stundande bröllop borde insett att detta bara var början.

PERSPEKTIV | PRINSESSFÖRLOVNINGEN

Nej, det finns ingen konstitutionell regel som säger att en kronprinsessa, eller kronprins, först måste skrida till altaret innan yngre syskon kan följa efter. Enligt uppgift är det ett val som prinsessan Madeleine själv har gjort.

Man kan fråga sig varför?

I ärligheten namn har vi väl inte så mycket gemensamt, prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, och jag. Mer än att vi är småsystrar. Vi vet alltså båda hur det är att ha en storasyster, som oavsett hur hygglig hon är ändå har ett övertag enbart genom sina extra år.

Annons
X

För prinsessan Madeleines del har konsekvenserna blivit speciella. Å ena sidan kan man säga att hon fått ett friare, mindre påpassat liv, än sin storasyster. Den fördelen har förvisso även de småsyskon, vars familj saknar snitslad bana till en tron. Men prinsessan Madeleine verkar ändå ha utnyttjat, och njutit, av sin friare roll. Inte bara i glada vänners lag.

Samtidigt fanns kärlekskarantänen där, den hon i går lämnade när hon strålande kunde berätta att Jonas Bergström, biträdande jurist på en av Stockholms advokatbyråer, är hennes blivande man.

Låt oss säga så här: Förr eller senare tar varje lillasyster klivet ur sin storasysters skugga. Igår var det prinsessan Madeleines tur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När hovets informationschef Nina Eldh, äntligen, bekräftade att förlovningen var ett faktum gjorde hon det med sammanfattningen: Kärlek smittar av sig.

  Det gjorde den redan för sju år sedan. Det var 2002, samma år som kronprinsessan och Daniel Westling träffades, som prinsessan Madeleine och Jonas Bergström blev ett par och sedan ett år tillbaka bor de i hennes lägenhet på Östermalm i Stockholm.

  Sju år är bevisligen smärtgränsen för vad en svensk prinsessa har ork att vänta. Eller också är det de tilltänkta männen som sätter ner sina välputsade klackar och säger att de fått nog. Precis som Daniel Westling har Jonas Bergström tvingats gömma sig bakom stängda dörrar i alla officiella kungliga sammanhang. Sju år är inte mycket i ett livsperspektiv, men säkert kan det kännas rätt mastigt om de infaller mellan ens 23:e och 30:e födelsedag.

  Senast den 14 juli, när bortåt 4000 entusiaster trängdes runt Solliden och Daniel Westling klev fram vid Victorias sida, visste alla journalister att någonstans i skuggorna doldes Jonas Bergström.

  Ja, man kan fråga sig varför förlovningen kom just nu, varför prinsessan Madeleine väljer att gifta sig så tätt efter sin storasyster? De som påstår sig veta hävdar att hon allt mer intensivt längtar efter att leva ett vanligt liv. Gifta sig och få barn. Precis som så många andra 27-åringar. När det gäller livets grundläggande behov kan vi väl ändå utgå från att det inte är någon skillnad mellan prinsessor och icke-prinsessor.

  Att bröllopet är planerat först tidigast nästa höst kan vara ytterligare ett utslag av lillasysterhygglighet. Madeleine vill inte ta ifrån sin storasyster glansen och glädjen av att vara brud nummer ett. Eller också är det ett medvetet val att komma steget efter, i förhoppningen att svenska folket hunnit leva ut sina mer eller mindre hemliga eller gömda prinsessdrömmar den 19 juni – med resultat att nästa bröllop kan bli en mer privat än officiell ceremoni.

  Om det nu är möjligt. Yra brukar föda yra, särskilt när glansen är kunglig. Som sommaren 1964, för er som minns, när prinsessan Désirée gifte sig den 5 juni, tätt följd av prinsessan Margaretha den 30 juni.

  Mitt i dagens alla spekulationer och ännu inte besvarade frågor finns verkligheten. Det som är sant. Att två människor bestämt sig för att dela framtid.

  I somras på Borgholms idrottsplats, vid den tv-sända hyllningen till kronprinsessan Victoria, satt lillasyster Madeleine längst ut på en bänk och jag minns att jag tänkte att hon såg så ensam ut. Om hon nu inte var uttråkad. På andra sidan om kungen och drottningen strålade kronprinsessan mot sin fästman, som också kunde småviska med sin blivande svåger Carl Philip.

  Igår klev prinsessan Madeleine och Jonas Bergström ut som huvudpersoner i det som är deras alldeles verkliga kärlekssaga.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X