Annons
X
Annons
X

Lilla Danmarks stora natur

Hösten är som gjord för en lång skogspromenad, en tur på mountainbike eller en spaning vid flyttfåglarnas samlingsplatser. Ta med cykeln över sundet och upptäck dansk natur.

Cykelväg 47 - även kallad Nordkyststien. Det finns utmärkta kartor där Danmarks cykelvägar är väl markerade.

Cykelväg 47 - även kallad Nordkyststien. Det finns utmärkta kartor där Danmarks cykelvägar är väl markerade. Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS

STARTA BILDSPELET FRÅN DANMARK GENOM ATT KLICKA PÅ BILDEN HÄR ÖVER

Danmark är kanske inte det första landet man tänker på när det gäller naturupplevelser, men i Sveriges lilla grannland gömmer sig flera naturpärlor värda att besöka.

Avstånden är korta, tillgängligheten god och här finns något för alla. Det bästa av allt är kanske att naturen vare sig har öppettider eller inträdesavgift.

LÄS MER: Fem pärlor i norra Danmark

Annons
X

Vi börjar vår upptäcktsresa efter de danska naturpärlorna på norra Själland. Med båten från Helsingborg skymtar vi slottet Kronborg redan innan vi har påbörjat den korta resan över sundet.

Slottet som odödliggjorts genom Shakespeares Hamlet är också början på den cykelled som löper längs kusten mot samhällen som Hornbäck, Gilleleje, Rågeleje och Tisvildeleje. Detta är cykelväg 47 - även kallad Nordkyststien - och det är väl bara att konstatera att Danmark kommit bra mycket längre än Sverige när det gäller cykelvänlighet. På den karta som turistbyrån delar ut gratis är cykellederna så tydligt markerade att vi först misstar dem för bilvägar.

Under sommarhalvåret är kustlinjen mot Kattegat mer känd som den danska Rivieran där långa vita stränder löper ut mot Kattegat och små pittoreska badorter avlöser varandra.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under hösten blir stränderna friska promenadstråk där havet bjuder på ett ständigt skådespel. Men här finns också gott om höga sanddyner där man kan söka lä med en bok och en termos som gott sällskap i en bleknande höstsol.

  Genom inlandet böljar det mjuka jordbrukslandskapet mellan sjöar och skogar. Norra Själland är känt för sina många slott och flera av dem håller öppet året om. Förutom Kronborg kan man även besöka slotten Frederiksborg och Jægerspris i princip hela åren. Esrum Kloster vid sjön Esrum är också känt för sitt rika fågelliv och sin goda fiskelycka - fiskekort går att köpa på internet.

  LÄS MER: Golfguide till våra grannländer
  LÄS MER: Legoland för hela familjen

  Men vi håller oss till kustlandskapet där havet är ständigt närvarande. På en vidsträckt hed alldeles utanför Dronningmølle ligger Rusland. Ljungbackarna som blev helt begravda av sand någon gång under 1600- och 1700-talet fick namnet Rusland (Ryssland) eftersom området låg så avsides.

  I dag har det som var avsides blivit betydligt mer centralt och Rusland är en avstickare på endast några minuter från huvudleden. Här ligger Rudolph Tegners berömda skulpturpark där konsten har blivit en del av naturupplevelsen. Den kontroversielle konstnären köpte själv området i början av 1900-talet eftersom han ville ge sina dramatiska och uttrycksfulla verk en alldeles särskild plats.

  Rusland är också ett utmärkt ställe att breda ut picknickfilten vid, på toppen av en kulle med utsikt över Kattegat, eller i skuggan av en ek. Visserligen är heden inte lika öde som när Tegner slog sig ned här - men med havet som närmaste granne och fåren som sällskap är platsen fortfarande minst lika speciell.

  Förbi Gilleleje, Tinkerup, Rågleje och framme i Tisvildeleje. Här vilar fashionabla villor ovanför havet och här börjar ett av Danmarks största skogsområde - Tisvilde Hegn.

  Kilometervis med promenadstigar, cykelvägar och ridstråk löper kors och tvärs och där man tidigare kämpade mot sandflykten växer i dag en luftig gran- och lövskog. Området har blivit ett populärt utflyktsmål - inte minst för danskarna själva.

  Vi hinner inte mer än gå ett tiotal meter förrän vi blir omkörda av ett par mountainbikecyklister på stigen. Det knastrar och sprätter om hjulen men lika snabbt som de dykt upp, lika snabbt har de försvunnit in i skogen på en annan stig och uppslukats av grönskan. Själv promenerar vi vidare och njuter av solskenet som silar ned mellan bladverket.

  I en glänta vilar en ensam ryttare sin häst. Vi möter joggare, familjer på cykel med picknickkorg och hundägare på promenad.

  Men Tisvilde Hegn är inte enbart en plats för naturälskare - här finns över 60 monument från stenåldern fram till Vikingatiden. Den danska naturstyrelsen har tillsammans med den lokala orienteringsklubben satt upp en rad GPS-punkter som dels kan användas för att hitta rätt, dels för att få information om intressanta platser. Asserbo slottsruin är en av de kulturhistoriska platserna som har märkts ut.

  I närheten av Tisvilde Hegn ligger Arresø, Danmarks största sjö. Men Arresø ligger även vid en av landets största industristäder, Frederiksværk, så låt hellre färden gå till någon av de andra sjöarna på norra Själland: Gurre, Esrum eller varför inte de mindre sjöarna vid Hellebæk Kohave.

  På våren tar över 10 000 rovfåglar vägen över sjöarna vid Hellebæk Kohave - och på hösten lär antalet vara ännu fler. Bland de mest spektakulära är röd glada, havsörn, fiskgjuse och pilgrimsfalk. Även tranorna drar förbi Hellebæk Kohave på en mellanlandning. Kohaven som tidigare tillhörde försvaret är i dag ett 290 hektar stort naturskyddat område.

  Och som namnet antyder går här även kor på bete. Inte för att vi ser några direkt - men lukten antyder att de finns i närheten.

  LÄS MER: I Danmark är ölet det primära

  Görrel Espelund/Respress

  Annons
  Annons
  X

  Cykelväg 47 - även kallad Nordkyststien. Det finns utmärkta kartor där Danmarks cykelvägar är väl markerade.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 1 av 11

  Naturområdet Tisvilde Hegn är populärt för vandring, cykling och ridning.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 2 av 11

  Kilometervis med promenadstigar, cykelvägar och ridstråk löper kors och tvärs i naturområdet Tisvilde Hegn.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 3 av 11

  Vandringsleden i Tisvilde Hegn passerar både stor natur och små stugor.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 4 av 11

  Vad ska man packa i sin lunchlåda om inte danskt rågbröd?

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 5 av 11

  Cykelväg 47 går längs den vackra norddanska kustlinjen, där man nästan hela tiden kan höra havets brus.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 6 av 11

  Utmed kusten finns gott om sanddynor där man kan söka lä med en god bok.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 7 av 11

  Fågellivet vid Själlands sjöar är rikt. Här en gräsandshona bland näckrosorna.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 8 av 11

  I Rusland ligger Rudolph Tegners berömda skulpturpark där konsten har blivit en del av naturupplevelsen.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 9 av 11

  Asserbo slottsruin är en populär kulturhistorisk plats, där det på sommaren ibland anordnas konserter.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 10 av 11

  Rusland ligger i närheten av cykelleden längs Själlands norra kust. Här finns vackra vandringsstråk.

  Foto: ANDREAS KARLSSON/RESPRESS Bild 11 av 11
  Annons
  X
  Annons
  X