Recension

Femtio år i lyxförpackning - Lill-Babs JubileumsshowLill-Babs spännvidd som artist återspeglas i jubileumsshowen

Under strecket
Publicerad
Annons

Femtio år som artist. Slå det den som kan, stod det i en av Stockholms gratistidningar i fredags. Jodå, Alice Babs, Charlie Norman, Povel Ramel, Lasse Lönndahl, Arne Domnérus, Putte Wickman... Men kanske är det tuffare att hålla ut i den dagsländelika pop- och schlagerbranschen. 50 år - jag undrar om en popstjärna som slår igenom idag har någon lyskraft år 2054?
Tror inte det. Så all heder åt Grandma Barbro som för mig nådde sin topp 1980 på Bacchi i showen med Lars Forssell-texter.
Och låt mig säga det redan nu. Varför inte avsätta en kvart i programmet till några av dessa? Är Barbro och hennes gäng rädda för att folk inte skall förstå Forssell-lyriken och satsar hellre på säkra kort som ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” (nåja, den måste ju med), ”Yellow polka dot bikini” eller
”Manolito”? Lite av ”Snurra min jord” hinns med men den var inte från Bacchi-showen.
I stort är det ett magnifikt och färgstarkt jubileumsprogram, dock utan särskilda överraskningar. Det rullar på i kronologisk ordning, från Järvsö via Nalen, parkerna och krogshower landet runt. Det är många stationer och många klädbyten, tjusigt och fartfyllt, spektakulärt. Lill-Babs karriär har en väldig spännvidd: visa, musikal, schlager, mjukpop, revy, till och med lite jazz.
Det börjar stilrent med ”There”s no business like showbusiness” och man vill gärna tro henne. Hon har levat livet i showbusiness. Och klarat det, som det heter i en sång, även om det säkert inte varit lyx eller dans på rosor hela tiden.
I brist på Forssell tar jag gärna till mig sånger som ”Saknar dig” och ”En ö”. Festlig är Paris-hyllningen ”Folies Bergeres” med mycket fjädrar à la danslegenden Zizi Jeanmaire och den busiga hembygdshyllningen ”Järvsö polska”, ”Den som glad är” och ”Leva livet” drar ståuppovationer.
Jag tycker också om de små
monologerna om det lilla livet med familj, barn och barnbarn. Kanske lite sentimentalt och personligt nostalgiskt men man köper det gärna, det hör liksom till en svensk 50-årskavalkad.

SVEN MALM

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons