X
Annons
X

Lilja 4-ever i kampen mot sexslaveri i Moldavien

CAHUL
Svenska Marielle Sander-Lindstrom har tagit Lilja 4-ever till Moldavien. Den används nu som främsta vapnet i upplysningen mot trafficking. SvD var med på en filmvisning i Cahul och mötte en påtagligt berörd publik.

Unga militärer på väg till visningen av Lilja 4-ever.
Unga militärer på väg till visningen av Lilja 4-ever.

Lilja 4-ever är inte bara en film här i Cahul, utan verkligheten rakt nedstigen i Kulturpalatset. Publiken trängs för att komma in i salongen. Det är en övervägande ung publik, mest tjejer, men också killar och några plutoner bassar från militärförläggningen som tränger ihop sig längst upp i ett hörn.
Det har inte visats film i det slitna kulturpalatset sedan 1991.
– Det var för kommunistpartiets regionala kommitté, säger vaktmästaren. En komedi, ler han.
Dörren till hallen utanför öppnas och stängs ideligen och efter tjugo minuter är gången igenproppad av stående besökare.
Direkt efter sista scenen reser man sig snabbt och störtar mot utgångarna. Killarna flinar förläget, flickorna går tysta och några av de lite äldre kvinnorna, kanske mammor och lärare, har tårar i ögonen.
16-åriga Alina Matei såg filmen med sin lärarinna från skolan i Cahul, Elena Climent, som är lärare i biologi och kemi.
– Vilken film, säger Alina. Den berörde en verkligen.
– Det är så sorgligt, säger 26-åriga lärarinnan Elina Climent. Filmen får en att tänka. Landet är fattigt, men ändå måste man tänka sig noga för innan man åker.
Bredvid står chefen för Cahuls kulturpalats Svetlana Guslikova. Det är hon som har fått hit filmvisningen. Hon såg Lilja 4-ever på en rysk kanal och tänkte att den måste ungdomarna få se här i Cahul.
Den naiva frågan varför då?, besvarar hon med:
– Hur kan du ställa en sådan fråga. Man måste ju varna de unga. Det som händer i filmen är vanligt här omkring. Några i publiken har säkert till och med varit med om det.

Unga militärer på väg till visningen av Lilja 4-ever.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X