Annons

Liket var bara slaktaren Lasses första överraskning

Den andra säsongen av SvD:s podcast Harrisons historiska brott har temat Brottsplats Stockholm. I premiäravsnittet berättas den makabra berättelsen om styckmördaren Lars Arne Andersson Berg. Lyssna direkt här.

Under strecket
SvD
Publicerad

Det är tidig sommar 1954. Oscar, en industriförman från Hälsingland på tillfälligt besök i Stockholm, kliver in på ett ölkafé på Södermalm. Han kommer i samspråk med en främling, en slaktare som presenterar sig som Lasse. De båda männen visar sig båda gilla dragspel, och Lasse bjuder hem Oscar till sin lägenhet i söderförorten Bagarmossen för att spela musik och dricka brännvin.

Väl där får Oscar en chock. Lasse har ett blodigt lik liggande i vardagsrummet. Nu tar han fram ett gevär och hotar att döda Oscar också.

Det är den första, men långt ifrån den sista, överraskningen i historien om Lars Arne Andersson Berg. När polisen till sist upptäcker den döda kroppen och griper styckmördaren kommer nämligen nästa överraskning. Inte ens han själv har en aning om vem det är han har dödat.

Lars Arne Andersson Berg står i centrum för avsnitt ett i säsong två av Harrisons historiska brott, podcasten där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. Den första säsongen hade temat ”Röd snö” och skildrade mord i vintertid. I den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, är det brott begångna i den svenska huvudstaden som står i fokus.

Podden släpps i samarbete med podcastplattformen PodMe. De resterande fem avsnitten av ”Brottsplats Stockholm” kan du höra på podme.com.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons