Recension

WunderkammerLika kuriöst som kompromisslöst

ORUBBLIG Den finlandssvenske poeten Ralf Andtbacka är dubbelt aktuell i höst. ”Wunderkammer” är en humorfylld ­hybrid mellan kunskap och underhållning, medan ”Österbottnisk gotik” blir en sorts appendix till ”Wunderkammer”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ralf Andtbackas femte diktsamling Wunderkammer är som titeln säger ett kuriosakabinett, fullt av kuriösa dikter. Om renässansens kuriosakabinett visade upp märkliga föremål utan kategoriska gränser, visar Andtbacka upp märkliga diktföremål på samma sätt. Är det en dikt? frågar man sig ibland, exempelvis när man tar del av en bakvänd genomgång av ”Ljudåtergivningens historia”, eller av en lista på grundämnen, djur på latin, naturalier och personnamn.

Det är klart det är dikt. Men Andtbacka spränger genregränserna och visar upp dikter som är udda, nästan för kuriösa för att kallas dikt – genren dikt är ju tillåtande, lite av en frizon. Greppen är inte alltid helt nya och revolutionerande, men de är inte heller uttömda. ”Wunderkammer” är dessutom så övervägd, genomarbetad och singulär att man redan därigenom övertygas om tyngden i detta projekt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons