OLika intellektuell som lekfull

Judit Kiros, som grundade ”Rummet”, debuterar med ”O”, en diktsamling med avstamp i Shakespeares ”Othello”. ”Litteraturteori och rap är lika självklara inslag”.

Under strecket
Publicerad

Judith Kiros, född 1989, är ledarskribent, litteraturkritiker och medgrundare till plattformar som ”Rummet” och ”Kontext Press”.

Foto: Karla Orrego Veliz
Annons

Det är lätt att tro att ”O”, titeln på Judith Kiros debutdiktsamling, syftar på huvudpersonen i Anne Desclos erotiska kultklassiker ”Berättelsen om O”. Men dikternas O är – förutom ett utrop av blandade känslor, från extas till förfäran – istället en kortform för Othello, Shakespeares tragiske mor som dödar sin vita hustru, i tron att hon har bedragit honom.

Med avstamp i Othello-gestalten, men också i själva pjäsen och dess tolkningshistoria, undersöker Kiros det föreställda motsatsparet vitt och svart, som stereotyper och upplevda erfarenheter, då och nu. Under dessa utflykter i tid och rum förvandlas titelgestalten O, först till en skådespelerska på sextonhundratalet och sedan till vad som verkar vara diktjaget självt.

Annons
Annons
Annons