Annons

Lika antal dagar är bäst för barnet

Det är tydligt att det får stora konsekvenser att vi idag har ett ojämställt uttag av föräldradagarna, skriver ledande centerpartister.
Det är tydligt att det får stora konsekvenser att vi idag har ett ojämställt uttag av föräldradagarna, skriver ledande centerpartister. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Publicerad

Vi har förståelse för att jämställdhet i allmänhet och föräldraförsäkringens utformning i synnerhet kan upplevas som en läskig politisk fråga för en del konservativa politiker och debattörer. Därmed kommer det inte som någon överraskning att de vill måla upp olika rökridåer om socialism, idétorka eller brist på valfrihet.

Fungerande familjer är en av de viktigaste kuggarna för att samhället ska fungera. Samhället bygger till stor del på det. Men vi ska inte romantisera kring familjen som den perfekta enheten. Det är att förenkla verkligheten och förminska problematiken. Det finns olika familjer. Familjen består av individer. Det är tydligt för alla att det får stora konsekvenser att vi idag har ett ojämställt uttag av föräldradagarna. Konsekvenser för kvinnor, för män och för barn. Staten är genom föräldraförsäkringens utformning ytterst ansvarig för dessa konsekvenser.

Annons
Annons
Annons