Annons
X
Annons
X

Lightversionen gör dig varken fet eller glad

Lightversioner är sällan lika bra som originalet. Smaken försämras och Gud vet vad det är för kemikalier som ersätter sockret. Ändå erbjöds vi i gårdagens intervju med Maria Wetterstrand en lightversion av vårdnadsbidraget. Som vanligt med lätta produkter gör alternativet dig inte fet, men inte heller särskilt glad.

Valet som ges föräldrarna är med mp:s förslag att gå ner i arbetstid till 75 procent, mot en ersättning på 2500 kronor. Båda föräldrarna ska också kunna göra detta samtidigt. Det förvånar inte att det är just mp som tar upp frågan om, som de kallar det, barntid. Liksom i engagemanget för i friskolorna vittnar det om att mp har en förståelse för att människor måste få råda över sina liv. Till exempel genom att vara hemma med barnen ”oförskämt” länge och sedan sätta dem i närmsta Waldorfskola.

Den exakta utformningen är oklar och Wetterstrand lovar konkretisering till hösten. Redan nu kan man dock konstatera, vilket Göran Hägglund gör, att Alliansens vårdnadsbidrag är mer flexibelt. Wetterstrand verkar dessutom dåligt påläst när hon i intervjun hävdar att mp:s idé inte har ett dugg gemensamt med vårdnadsbidraget eftersom ”Vi utgår ju från att man har en fot kvar på arbetsmarknaden”.

Annons
X

Upplysningsvis kan man jobba deltid även med vårdnadsbidraget. Dessutom bestämmer inte regeringen åt folk att det är just 75 procent arbetstid och 25 procent barntid som är den perfekta fördelningen.
**
Nästa vecka röstar** mp:s partikongress om EU-frågan. Wetterstrand har redan deklarerat att hon inte längre tror på utträdeskravet och förväntar sig kritik. Samtidigt säger hon att frågan inte är ”bärande i den gröna ideologin”. Det låter lite som ett försök att på förhand tona ner vikten av en eventuell smäll på fingrarna nedifrån, men Wetterstrands lugn rubbas först när den nya EU-synen kopplas till regeringsfrågan.

Det är klart. Så länge EU-temat avhandlas tillsammans med det gränslösa klimatproblemet har partiledningen alla argument på sin sida. Som delmoment på mp:s väg till Rosenbad är EU-frågan däremot känsligare. Mp-toppen måste vara flexibel mot socialdemokraterna utan att framstå som makthungrigt böjlig internt.

Hittills har angrepp på vänsterpartiet fått utgöra avledningsmanövrar, men den taktiken blir allt sämre ju närmare valet 2010 vi kommer.

Framför sig har mp en del övningar som kräver flexibilitet på elitgymnastisk nivå. Det kan förklara varför man kör light.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X