Björn Lindahl:Ligger ny teknik bakom fynden av superdiamanter?

Björn Lindahl

Lundinfamiljens diamantbolag Lucara har satt nytt världsrekord för priset för en rådiamant. The Constellation, på 813 carat, såldes för en halv miljard kronor. Är det slumpen eller ny teknik som gör att superdiamanterna tycks bli allt vanligare?

Under strecket
Publicerad
Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat.

Lesedi la Rona, en av de mycket stora diamanter som Lucara Diamond har hittat.

Foto: Lucara
Annons

OSLO Det föregående året har varit spekakulärt för Lucara Diamond, med två gigantfynd i gruvan Karowe i Botswana. Lukas Lundin, som är styrelseordförande i gruvbolaget, var nästan euforisk när SvD intervjuade honom i november om fyndet av en rådiamant på 1 109 carat, den näst största som någonsin hittats. Den döptes till Lesedi La Rona. Lundinfamiljen äger 19 procent av Lucara Diamond.

The Constellation, som nu sålts för 63 miljoner dollar, är som jämförelse på 813 carat och den sjätte största diamanten som hittats. Om man bara räknar med samma pris per carat är den större diamanten värd 86 miljoner dollar, eller 692 miljoner kronor. Auktionshuset Sotheby’s värderade diamanten i förra veckan mer försiktigt till 70 miljoner dollar, eller 595 miljoner kronor, inför auktionen den 29 juni.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons