Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Ligg med mig Ligg med mig

(uppdaterad)

Ligg med mig

Genre
Komedi

Betyg: 3 av 6

Medan unga män i norsk film lider av psykiska problem och/eller hybris, är de unga kvinnorna – med undantag för huvudpersonen i Margreth Olins heroinsnyftis Engelen – desto stabilare. Allt de vill är att ligga med någon, så fort som möjligt. De planerar omsorgsfullt hur de ska bli av med oskulden i armarna på någon söt och tafatt kille som de och deras förslagna tjejkompisar har spanat in såsom hungriga lejon spanar in antiloper. Eller så är det bara för att Ligg med mig till tonen är så lik föregångaren i den här kategorin ungdomsfilmer, Bara Bea (2004) av Petter Naess, som jag ser det här som en typisk norsk genre.

Ligg med mig, som gav Jannicke Systad Jacobsen manuspris i Tribeca, utspelar sig i en liten håla, passionerat hatad av 15-åriga Alma och hennes två kompisar.

Alma är som många tonåringar enormt förtjust i att onanera och odlar ovanan att ringa en telefonsexlinje titt som tätt ända tills mamma får hem räkningen, och Alma måste börja jobba extra i lanthandeln. Där fantiserar hon om att bli förförd av sin chef.

Annons
X

När Alma berättar att hennes drömkille gjort ett oväntat närmande på en klassfest blir hon inte trodd utan utfryst i skolan. Hon klarar dock pressen ganska bra och det slutar så uppbyggligt som man förväntat sig – poängen här är inte realism utan en barnvänlig girlpowerfantasi där tjejer utforskar sin sexualitet och står för det, och killar mest är gullig rekvisita.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X