Lifta till galaxen när det regnar i sommar

Sommarens biotrend är science fiction: Världarnas krig med Tom Cruise, Liftarens guide till galaxen med Martin Freeman och The Island med Ewan McGregor. Här är filmerna SvD:s Jeanette Gentele hoppas ska förgylla regniga dagar.

Under strecket
Publicerad
Arthur Dent (Martin Freeman) och Ford Prefect (Mos Def) i Liftarens guide till galaxen. Premiär 3 augusti.

Arthur Dent (Martin Freeman) och Ford Prefect (Mos Def) i Liftarens guide till galaxen. Premiär 3 augusti.

Annons

Två filmer jag definitivt ser fram emot i sommar är Världarnas krig byggd på H G Wells roman och filmatiseringen av Douglas Adams makalösa science fiction-epos Liftarens guide till galaxen. Det är den ständigt lika flitige Steven Spielberg som har regisserat filmen där jorden anfalls av marsianer. Senast Världarnas krig filmades var 1953, så det är verkligen dags för en uppdatering. Den här gången spelar Tom Cruise huvudrollen som knegaren som kämpar för att rädda sin familj.
I liftarens guide till galaxen är det mer okände Martin Freeman som har den ledande rollen som Arthur Dent, också en helt vanlig kille som inser att jorden är på väg att demoleras av en intergalaktisk motorväg inom några minuter.
The Island, som utspelar sig år 2050, verkar även den lovande. Ewan McGregor och Scarlett Johansson försöker ta sig till den sista oförstörda platsen på planeten, men får en obehaglig överraskning.

Seriefigurerna fortsätter sitt intåg på biograferna. Jag är nyfiken på den i Cannes uppmärksammade Sin city, byggd på Frank Millers serieböcker med tuffingar som Mickey Rourke, Bruce Willis och Benicio del Toro i rollerna. Marvelfigurerna Fantastiska Fyran med Mr Fantastic, Osynliga flickan, Facklan och Big Ben kan jag vara utan, likaså Christian Bale som Bruce Wayne alias Batman i Batman begins. Jag har fått nog av fladdermöss och män i tajts.
Avdelningen romantik är blandad. Bakom Mr and Mrs Smith döljer sig det omskvallrade paret Brad Pitt och Angelina Jolie, som spelar hemliga agenter med uppdrag att döda varandra. I A lot like love är Ashton Kutcher och Amanda Peet vänner i sju år utan att upptäcka vilka känslor de egentligen hyser för varandra.
I Man to man, om en grupp antropologer på expedition till Afrika på 1800-talet, möts paret från Den engelska patienten, Kristin Scott Thomas och Joseph Fiennes på nytt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons