"Life Overtakes Me" – apatiska flyktingbarn på bio

Foto: Netflix

PODD | 6 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras apatiska flyktingbarn. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras apatiska flyktingbarn. Ämnet har diskuterats tidigare i podden, men igår publicerade Magasinet Filter ett avslöjande till. Det handlar om den Oscarsnominerade dokumentären "Life Overtakes Me" som handlar om just apatiska barn. Filter menar att ett av de tre fallen som visas i filmen är simulering. 

Det handlar om den sjuåriga flickan som kallas "Nadja". Intervjuer med en familj som stod flickan nära vittnar om att flickan har lärt sig spela apatisk, och att föräldrarna lovade henne en resa till Disneyland om hon spelade med. När familjen sedan fått uppehållstillstånd i Sverige, med hänvisning till flickans uppgivenhetssyndrom, tillfriskande hon snabbt.

Filters reportage är en uppföljning från i höstas, då tidningen publicerade intervjuer med två tidigare apatiska barn som berättade hur de hade tvingats spela.

Men hur kan en dokumentär som är så dåligt underbyggd nomineras till en Oscar i just den kategorin? Och varför har ingen reagerat tidigare?

Ledarsidans Jesper Sandström och Lydia Wålsten diskuterar med Ola Sandstig, journalisten bakom Filters reportageserie och Sven Román som är överläkare och psykiater och en flitig debattör i frågan om apatiska barn.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons