Annons

Med skarp blick blottläggs den urbana medelklassen

Författaren Tessa Hadley (född 1956) är bosatt i London. Hon slog igenom med romanen ”Syskonen” (2015) som kom ut på svenska 2018.
Författaren Tessa Hadley (född 1956) är bosatt i London. Hon slog igenom med romanen ”Syskonen” (2015) som kom ut på svenska 2018. Foto: Mark Vessey

Tessa Hadley är både psykologisk realist och sedeskildrare. Det fastslår Magnus Eriksson som har läst en ny roman av författaren till ”Syskonen”, om ett sorgearbete som splittrar istället för att stärka banden i ett gammalt kompisgäng.

Under strecket
Publicerad

”Sent på dagen” är Tessa Hadleys sjunde roman. Vid sidan av sitt författarskap undervisar hon också i kreativt skrivande vid universitetet i Bath samt skriver litteraturkritik i The Guardian.

Bild 1 av 1

När litteraturkritikern och författaren George Steiner gjorde en föreläsningsturné på svenska universitet för drygt tjugo år sedan talade han om den samtida romanen som besatt av temat ”adultery in the suburbs”. Det är en generalisering, men som beskrivning av en tendens i den engelskspråkiga romanen kan den dock duga, åtminstone om vi använder ”förorten” metaforiskt.

Steiners ord gör sig påminda när jag läser Tessa Hadleys roman ”Sent på dagen”, även om den inte tilldrar sig i Londons förorter och även om otrohet inte är ett bärande inslag i intrigkonstruktionen.

Annons
Annons
Annons