Annons

”Licensavgifter stoppar fusk och skapar jobb”

Foto: Tomas Oneborg

Regelförenklingar och schablon­beskattning i form av exempelvis licens­avgifter kan för ett antal branscher föra med sig stora samhälls­vinster. Det skriver ekonomen Stefan Fölster.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

Redan innan pandemin behövdes hundratusentals nya jobb. Utsikterna att skapa dessa såg bäst ut i olika branscher som utför personliga tjänster som nu har drabbats hårdast. Därför är punkten i det så kallade januariavtalet så viktig som avser ambitionen att ”genomföra en kraftig förenkling av beskattning och regelverk för mikro­företagande.” Än så länge har dock få initiativ tagits. I en ny rapport visar jag hur ambitionen kan förverkligas först för taxinäringen. Liknande förenklingar passar dock i fler branscher.

Taxinäringen borde blomstra eftersom en allt större andel av befolkningen avstår bil eller inte ens har körkort. Ändå registreras taxisektorns andel av bilismen på stadigt låga 2 procent. En orsak är att seriösa taxiföretag drabbas av alltmer regelkrångel, samtidigt som svarttaxi utan tillstånd eller taxi med tillstånd men vars skatteinbetalningar är svårkontrollerade härjar opåverkade. Numera förmedlas svarta taxitransporter via sociala medier i en form av organiserad brottslighet. Skatteverket konstaterar att myndigheten inte förmår att följa de digitala spåren och att olaglig taxiverksamhet därför kommer att fortgå obehindrad.

Annons
Annons
Annons