Libyska poliser åtalas för tortyr

Åklagare i Bulgarien kommer att väcka åtal mot elva libyska poliser som anklagas för att ha torterat de fem bulgariska sjuksköterskor som dömts till döden för att avsiktligt ha spridit hiv-smitta i Libyen.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Vi anser att det finns tillräckligt med bevis. De kommer att anklagas för att ha tvingat fram erkännanden, sade åklagaren Nikolaj Kokinov i dag.

De fem sjuksköterskorna har i flera rättegångar dömts i Libyen, tillsammans med en palestinsk läkare, för att ha smittat över 400 barn på ett sjukhus i Benghazi i norra Libyen. Dödsdomarna har väckt stor uppmärksamhet och protester från såväl EU som USA. I måndags förklarade emellertid den libyske diktatorn Muammar Gaddafis son Sayf al-Islam i en bulgarisk tidningsintervju att de sex kan komma att släppas fria - om ”omfattande skadestånd” betalas till de drabbades familjer. Dessutom vill Libyen att den libyske officeren Abd al-Basit Ali al-Megrahi ska släppas. Han avtjänar livstids fängelse i Storbritannien för sprängningen av ett passagerarplan över Lockerbie 1998.

Annons
Annons
Annons