X
Annons
X

Libyerna vill hedra de stupade

Frihetskämpar 10 000 libyer har dött i kampen mot Muammar Gaddafi. I framtiden vill libyerna hedra sina stupade med värdiga gravar och monument. Så har européer byggt krigskyrkogårdar på libysk mark efter andra världskrigets kamp om Nordafrika. Men det var inte libyernas krig.

DARNA/TOBRUK När Karima Bourawi tar fram ett foto av sin yngste son Mohammed bryter tårarna fram. Hon gråter ljudlöst. Sonen Mohammed var bara 22 år gammal när han dödades i början av libyernas uppror mot Gaddafi. Det skedde i slaget om flygplatsen Abraq, nära staden Al-Bayda i östra Libyen. Hit flög Gaddafi in sina brigader för att slå ned det som började med fredliga protester mot hans 42-åriga diktatur. I de militära plan som landade i Abraq fanns även legoknektar från andra länder.

Det var för att förhindra att Gaddafis brigader skulle flyga in fler förstärkningar som Karima Bourawis son Mohammed beslöt sig för att slåss på rebellernas sida i kampen om flygfältet.

På väggarna inne i Darnas moské i Cyrenaica hänger porträtt av unga män som stupat i kampen mot Gaddafi.

Foto: FADI YENUI TURK Bild 1 av 3

Adel harun vid krigskyrkogården i Tobruk.

Foto: FADI YENUI TURK Bild 2 av 3

Karima Bourawi förlorade sin yngste son Mohammed i slaget om flygfältet Abraq, där rebellerna ville stoppa Gaddafis försök att flyga in sina soldater och legoknektar.

Foto: FADI YENUI TURK Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X