Annons
X
Annons
X

Libyen-rebeller erkänns som styrande

Oppositionsrådet i östra Libyen erkänns nu formellt som landets styre. Beslutet innebär att rebellerna får tillgång till miljarder som tidigare varit frusna.

Av AFP, Reuters, TT

Erkännandet kom från den så kallade kontaktgruppen för Libyen under ett möte i Turkiet på fredagen. Gruppen består av Nato-länderna, Arabförbundet och övriga länder som deltar i kriget.

Men Sverige vill inte erkänna rebellernas övergångsråd som representant för Libyen, trots beslutet i Istanbul.

– Vi erkänner inte regeringar utan stater. Frågeställningen har inte varit aktuell för oss, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Annons
X

Libyen har frysta tillgångar i Sverige, men enligt Bildt är det inte aktuellt att frigöra dessa för rebellerna. Först måste den planerade övergångsmyndigheten med representanter för både rebellområden och regimkontrollerade områden ha bildats, det vill säga efter det att Gaddafi avgått. Bildt vill dock inte säga när han tror att det kan ske.

– Det ärliga svaret är att jag hade trott att vi skulle vara där för ett bra tag sen.

Frankrike och Italien meddelade däremot att de ger rebellerna motsvarande sex miljarder kronor. Dessutom finns över 200 miljarder kronor i frysta libyska tillgångar i USA.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Libyens diktator Muammar Gaddafi uttalade sig senare om erkännandet och kallade det ”betydelselöst”.

  – Erkänn det så kallade övergångsrådet en miljon gånger, det betyder ingenting för det libyska folket som kommer att trampa på era beslut, säger Gaddafi.

  Mötet i Istanbul kom också fram till en plan för hur själva konflikten ska lösas. Först och främst måste Muammar Gaddafi avgå - där är kontaktgruppen väldigt tydlig.

  Istanbul TT-Reuters-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X