Analys

Bitte Hammargren:”Libyen har en lång resa framför sig”

Bitte Hammargren

Det blev en libysk ketchup-effekt. Det var trögt i början. Men mot slutet gick det fort och nu firas det i Benghazi, i de befriade delarna av Tripoli och längs den kustremsa där de flesta av libyerna bor. Firandet har dock många stråk av sorg. Ingenstans under arabvärldens revolutioner har det krävts så många människoliv som i Libyen.

Under strecket
Publicerad
Spontana glädjescener bröt ut i Libyen sedan rebellerna trängt in i huvudstaden Tripoli.

Spontana glädjescener bröt ut i Libyen sedan rebellerna trängt in i huvudstaden Tripoli.

Foto: NICOLE TUNG/NY TIMES
Annons

Kampen för att störta Gaddafi och hans söner tog sex månader, men kampen för ett nytt Libyen kommer att ta mycket längre tid. Den arabiska våren gick in i en blodig sommar och kan leda fram till besvikelsernas höst, i synnerhet om man inbillar sig att det ska finnas en quick fix för demokratiska förändringar. Libyerna har en lång resa framför sig. De har inte som grannländerna Tunisien och Egypten en välutbildad medelklass som har kontakter med omvärlden.

Gaddafi såg trots oljeinkomsterna till att hålla sitt folk isolerat och i okunskap. Han slog sönder det som fanns av utbildningsväsende när han tog makten för 41 år sedan. Partier och frivilligorganisationer förbjöds.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons