Annons

Libyen – klanernas land

När rebellerna trängde in i Tripoli var Gaddafis fruktade militärmakt som bortblåst och alliansen av klaner som han använt för att hålla sig kvar vid makten hade smulats sönder. Men klanerna består och kan få ännu större betydelse i framtidens Libyen.

Under strecket
Publicerad

Tack och hej. Jätte porträtt av ledaren bärs ut från ett hotell i Tripoli.

Foto: AP

Beduinen Gaddafi vid en presskonferens för kvinnliga journalister i ett beduintält som rests vid Bab El-Assaria-barackerna i utkanten av Tripoli. Vid mötet presenterade Gaddafi sin familj för världspressen.

Foto: REUTERS

Ny vid makten. Gaddafi tas emot av Egyptens president Abdel Nasser i oktober 1969, under Gaddafis första besök i landet efter maktövertagandet.

Foto: AP

Gaddafi möter Fidel Castro i Tripoli mars 1977.

Foto: AP

Gaddafi med Egyptens president Hosni Mubarak i Tripoli 1990.

Foto: AP

Maj 2011, Frivilliga rebellsoldater tar sig igenom en hinderbana under sin träning i Benghazi.

Foto: REUTERS

Augusti 2011. En rebellsoldat klättrar upp på en staty inne i Gaddafis högkvarter.

Foto: AP

Libyen är ett kargt land och från städerna längs kusten sträcker sig ett ogästvänligt ökenlandskap söderut mot Sahara. I det här ödsliga landet var beduinernas överlevnad beroende av klanens lojalitet och här föddes den utpräglade klanstruktur som fortfarande styr många aspekter av Libyens politiska liv.

Landets härskare har alltid regerat genom att spela ut klanerna mot varandra och Muammar Gaddafi – Libyens envåldshärskare sedan 1969 – var en mästare på att manipulera det komplicerade nätet av allianser och rivaliteter. Men även nu, när hans välde ligger i ruiner, avgörs Libyens framtid av hur väl en regering kan hålla ihop det splittrade landet.

Annons
Annons
Annons