Annons

Liborgate: Riksbanken vill göra om Stibor

Nu får ränteskandalen Liborgate konsekvenser även i Sverige. Den svenska motsvarigheten till referensräntan Libor, Stibor, har fått omfattande kritik av aktörerna på marknaden och utreds just nu av såväl Riksbanken som storbankerna. Enligt Riksbanken är det troligt att systemet för hur referensräntan sätts görs om redan i år.

Publicerad

Det handlar om ett av de viktigaste verktygen på den finansiella marknaden i Sverige. Referensräntan Stibor uppskattas påverka bolån, företagslån, swappar och derivat till ett värde av svårfattbara 40 000 miljarder kronor. Det är mer än elva gånger Sveriges BNP förra året.

Men precis som med brittiska Libor, som just nu skakas av en manipulationsskandal, finns det tydliga problem med hur Stibor fungerar. I Riksbankens halvårsvisa enkät, där 79 aktörer på marknaden intervjuas, får Stibor hård kritik. Bland annat ifrågasätts att nivån på Stibor sätts av endast fem banker - det kan jämföras med den manipulerade Libor, som sätts av 16. Andra problem med Stibor är enligt aktörerna dålig transparens och brist på incitament för bankerna att rapportera sanningsenliga räntenivåer.

Annons
Annons
Annons