Annons

Liberalismen har rötterna i revolutionen

Liberal demonstration slås ned i Sankt Petersburg. Illustration från 1844.
Liberal demonstration slås ned i Sankt Petersburg. Illustration från 1844. Foto: Historia/REX/TT

”Idag verkar ’liberal’ kunna betyda vad som helst beroende på vem som tar ordet i sin mun – i medierna finns allt från drogliberaler till nyliberaler, socialliberaler och liberaler som verkar vara någon sorts moderater light. Men hur och när lanserades termen? Vad betydde liberal från början?

Publicerad

Liberalism kommer av latinets liber, som betyder ”fri”. Liberalerna ville alltså bli fria från samhällsföreteelser som de ogillade, och det var mycket, varav följer att termens innebörd var mångskiftande redan från början. Nästan alla borgerliga oppositionspolitiker under 1800-talet hänvisade till sig som (eller blev hänvisade till som) liberaler.

Ursprungligen, när termen först såg dagens ljus i slutet av 1700-talet, brukades den om spanska politiker, Liberales, som eftersträvade en konstitution liknande den som införts i revolutionens Frankrike. I början av 1800-talet spred sig termen till Storbritannien, sedan till övriga Europa, och anpassade sig efter vad oppositionen eftersträvade i respektive land.

Annons
Annons
Annons