Annons

Margit Richert:Liberalismen har gått från ansvarsfull till omänsklig

Unga i dag växte upp under Fredrik Reinfeldts utförsäljningsår.
Unga i dag växte upp under Fredrik Reinfeldts utförsäljningsår. Foto: Vidar Ruud/ TT, Illustration: Jennifer Dysell

För unga som växte upp under Fredrik Reinfeldts utförsäljningsår är marknaden lösningen på samhällets problem. Nu börjar våra barn ställa oss till svars. Hur kunde vi sälja ut deras framtid för billig palmolja och rätten att få sitta ensam i en bilkö?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Elon Musk klagar på Tesla-montörer som inte arbetar med samma hängivenhet som han själv, men glömmer lämpligt nog att ge dem incitament att göra det, skriver Margit Richert.

Foto: Chris Carlson/TT Bild 1 av 3

Jeff Bezos, Amazons grundare, donerar stora delar av sin förmögenhet till rymdresor.

Foto: Cliff Owen/TT Bild 2 av 3

Fidget spinners fyller inget själsligt hål, men väl soptippar världen över, skriver Margit Richert.

Foto: imago stock/IBL Bild 3 av 3

I dessa skiktningarnas tidevarv tycks de flesta ense om åtminstone en sak: liberalismens död. Johan Norberg står förvisso kvar på barrikaden, men det börjar glesna i leden bakom honom. Hans optimism faller allt mer platt mot en fond av miljöförstöring, gula västar och ett USA i upplösning.

Kanske är det helt naturligt. Unga idag, som växte upp under Fredrik Reinfeldts utförsäljningsår, har av förståeliga skäl svårt att ta till sig medelålders isterbukars ilskna haranger om Sossesverige. Deras vuxenblivande har skett mot bakgrund av en förödande finanskris, som effektivt omfördelat resurser från de fattigare till de rikare.

Annons
Annons
Annons