Annons
Ledare

Tove Lifvendahl:Liberalernas tre procent har en naturlig förklaring

Regeringen. Sådan Liberalerna har valt den.
Regeringen. Sådan Liberalerna har valt den. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett parti som släpper fram en regering de sagt sig vilja fälla, befinner sig varken i regering eller opposition. Det kan förklara det låga väljarstödet.

Under strecket
Publicerad

Det är påfallande mycket psykologi med opinionsmätningar. Även statistiskt osäkra uppgångar eller fall kan påverka stämningen påtagligt i partier, och det får i sin tur påverkan på dynamiken runt och mellan dem. Både olyckskorpar och påfåglar brukar känna sig manade att höras och synas.

"Det visar att det finns en mittfåra av väljare som ser behovet av en ny regering", säger Gunnar Strömmer, partisekreterare för M, apropå att partiet knycker väljare från S. Moderaterna har förvisso störst anledning att fröjdas över höstutfallet i SCB:s stora partisympatiundersökning. Det är inte otänkbart att, som den egna analysen lyder, fokus på arbetslöshet och kriminalitet har spelat roll. Men även om Socialdemokraterna dalar berättar SCB att om svenska folket fick välja regering i denna novembermånad, skulle de sitta kvar – under förutsättning att de fick stöd av MP, V och C. De samlar tillsammans 50,5 procent av rösterna.

Annons
Annons
Annons