Annons

Högerdomaren som blev Trumps stora huvudbry

På två veckor har John Roberts röstat i strid med sina konservativa kollegor i tre uppmärksammade fall.
På två veckor har John Roberts röstat i strid med sina konservativa kollegor i tre uppmärksammade fall. Foto: Leah Millis / Polaris

På två veckor har Högsta domstolens chefsdomare John Roberts röstat för hbtq-rättigheter, mot hårda abortlagar och för papperslösas rätt att stanna i landet. Hur kunde en konservativ jurist som utnämnts av George W Bush bli Donald Trumps största huvudbry?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Chefsdomaren John Roberts har en kandidatexamen i historia från Harvard. Efteråt fortsatte han med juridik och klarade sin juristexamen med stort beröm.

Foto: Xinhua/ TT

I september 2005 tillträdde Roberts som chefsdomare i Högsta domstolen.

Foto: Matt Rourke/ AP

USA:s president Donald Trump och chefsdomaren John Roberts.

Foto: Sipa USA/TT

NEW YORK. Han är känd för att hålla korten nära kroppen, den konservativa chefsdomaren som skänkt Högsta domstolens liberala falang flera segrar.

På två veckor har han röstat i strid med sina konservativa kollegor i tre uppmärksammade fall. John Roberts röstade för att förbjuda arbetsgivare att avskeda hbtq-personer på grund av deras sexuella läggning, för att skydda de 700 000 ungdomar som kom till USA som barn och nu hotas av deportation, och för att en lag som begränsade abortmöjligheter i delstaten Louisiana skulle diskvalificeras som konstitutionsvidrig.

Annons
Annons
Annons