Annons

”Liberalerna ställer inga krav på Israel”

Tempelberget och klippmosken i Jerusalem.
Tempelberget och klippmosken i Jerusalem. Foto: Kish Kim/Sipa/TT

Menar Liberalerna att bara Israels anspråk ska tillgodoses, när det gäller Jerusalem? Den frågan ställer Johan Schaar, tidigare chef för biståndet till Palestina, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Johan Schaar.

Foto: PrivatBild 1 av 1

I en debattartikel i SvD föreslår Maria Nilsson och Marcus Nilsen från Liberalerna en ny svensk Israelpolitik. Den uppmärksamma läsaren saknar något i deras förslag om att Sverige bör gå Israel till mötes i en avgörande fråga och samtidigt ställa ett antal krav på den Palestinska myndigheten. Författarna vill också revidera UNRWA:s mandat och ge UNHCR ansvar för de palestinska flyktingarna i grannländerna där de bör integreras.

Genom att likt USA flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till västra Jerusalem bekräftar Sverige bara enligt Nilsson och Nilsen att västra Jerusalem ”otvivelaktigt ska tillhöra Israel vid en framtida tvåstatslösning”. Men i det som under många år varit Sveriges och EU:s ståndpunkt har både Israel och Palestina legitima anspråk på Jerusalem som sin framtida huvudstad – Israel i västra och Palestina i östra Jerusalem. Om Nilsson och Nilsen drivs av omsorg om tvåstatslösningen, menar de att bara Israels anspråk ska tillgodoses, trots den palestinska folkmajoriteten i det av Israel olagligt annekterade östra Jerusalem?

Annons
Annons
Annons