Libanons val del i större maktspel

Dagens val i Libanon påverkar det regionala maktspel som pågår. Om oppositionens 8-marsrörelse, inklusive Hizbollah, får majoritet blir det en bekräftelse på Irans växande inflytande i regionen. Det vill 14-marsrörelsen och deras understödjare i Saudiarabien, Egypten och USA förhindra.

Under strecket
Publicerad
Premiärminister Fouad Sinioras tumme avslöjar att han just röstat.

Premiärminister Fouad Sinioras tumme avslöjar att han just röstat.

Foto: REUTERS
Annons

Valet i Libanon liknar inte ett svenskt val. Det handlar inte om skattepolitik, vård, skola, omsorg eller fildelningslagar. Det handlar däremot i hög grad om vilken slagsida denna lilla Medelhavsrepublik – till ytan som Skåne men med bergstoppar på över 3 000 meter – kommer att få: om det blir en orientering mot Syrien och Iran eller mot Saudiarabien, Egypten och USA.

Det är skälet till varför Saudi–arabien respektive Iran har pumpat in pengar till vardera sidan i libanesisk politik: till den prosaudiska 14-marsrörelsen som fick majoritet i valet 2005 respektive till den prosyriska och proiranska 8-marsrörelsen som hoppas på majoritet i dagens val, vilket bevakas av 50000 soldater och en handfull utländska valobservatörer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons