Annons
X
Annons
X

Libanon i kris

Eldstrider utbröt i Beirut på onsdagen, när anhängare till Libanons väststödda regering och Hizbollahanhängare drabbade samman. Nu varnar Hizbollah för upptrappning.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Libanon genomlever just nu sin värsta politiska kris sedan inbördeskriget 1975-90.

Det som började som en strejk mot låga löner urartade till ett inferno i Beirut på onsdagen.

I tre stadsdelar hördes granatkrevader och eldstrid mellan regeringsanhängare och Hizbollah, den Syrienstödda milisen.

Annons
X

Demonstranter mot Libanons regering blockerade vägarna kring Beirut på onsdagen. Brinnande bildäck spärrade av vägar i och kring den libanesiska huvudstaden, byggnader intogs och vägen till flygplatsen blockerades varvid flygtrafiken stördes, uppgav regeringskällor.

– Det som händer i dag är början på en olydnadskampanj. Vägarna kommer att vara fortsatt stängda, även de till flygplatsen, tills dess regeringen återkallar sina beslut, sade en Hizbollah-källa till Reuters.

Ambulanser sågs köra genom staden men det fanns inga rapporter om skadade eller döda.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gnistan som utlöste de våldsamma sammandrabbningarna är tisdagens beslut om åtgärder mot Hizbollahs privata kommunikationsnätverk samt avsked av chefen på flygplatsens säkerhetsavdelning, som tillåtit nätverket att installera egna spionkameror på Beiruts flygplats.

  Rörelsen hävdar att dess underrättelsenätverk är en viktig del av säkerhetsapparaten och spelade en stor roll i kriget mot Israel 2006.

  Hizbollah var den enda libanesiska fraktionen som tilläts behålla sina vapen efter inbördeskriget - för att kunna driva bort israelerna som kontrollerade södra Libanon.

  Hizbollah, stött av Iran och Syrien, bedriver sedan 17 månader en kampanj mot premiärminister Fuad Sinioras regering. Det har lett till politiska motsättningar som gjort att Libanon är utan president sedan fem månader.

  Beirut TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X