Cold pursuitLiam Neeson lever ut våra hämndfantasier

Liam Neeson som hämndlystne plogföraren Nels Coxman.
Liam Neeson som hämndlystne plogföraren Nels Coxman. Foto: Doane Gregory/SF Studios

Plogföraren Nels Coxman, årets medborgare, ger sig ut på en våldsturné för att hämnas mordet på sin son. ”Cold pursuit” är ett hämndrama kryddat med en rättsfilosofisk diskussion om hur lagen i grunden ska tillämpas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fäder och söner: denna nyfilmatisering av en norsk förlaga (regisserad av samma norrman) fokuserar på bandet mellan far och son och det rasande begär efter blodshämnd som uppstår den dag det bandet kapas i förtid.

Här har vi fader/son-konstellationen i tre olika varianter som spelas ut mot varandra. Först snöplogföraren Nels Coxman (ja, på riktigt), spelad av en Liam Neeson som numera sällan spelar annat än just mordisk, hämndlysten förälder, för övrigt, och dennes son, spelad av det spelar ingen roll vem eftersom han blir mördad i inledningen av filmen. Det är vad som sätter igång hela den långa kedja av relaterade dödsfall, de flesta administrerade av pappa Nels, som utgör huvuddelen av skeendet. En ironi i sammanhanget är att Nels med plogen just har blivit vald till årets medborgare i den lilla skidorten Kehoe i Colorado. Men han är sannerligen behövd; det kommer mycket snö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons