X
Annons
X

Kina: "Blå himmel borde inte vara en lyx"

Pekings sista kolkraftverk har stängts, och Kina accelererar i sin ledande roll för avgasfri trafik. Men ännu är smogen lika illa som någonsin i huvudstaden.

Av TT

Den regimtrogna nyhetsbyrån Nya Kina meddelar att anläggningen Huaneng nu stängts av. Det är det fjärde kolkraftverket som tystnar sedan 2013. Enligt Nya Kina försörjs därmed huvudstadsområdets drygt 20 miljoner invånare inte längre med energi från det smutsiga kolet, utan i första hand av naturgaseldning. Det är fortfarande ett fossilt bränsle, men med radikalt mycket mindre utsläpp än brunkol.

Nya Kina konstaterar att man därmed uppfyllt ett löfte i femårsplanen från 2013 om att bli första större stad i Kina som förlitar sig på naturgas.

Delegater vid Kinas årliga folkkongress häromveckan i Peking. Premiärminister Li Keqiang utlovade vid mötet krafttag mot föroreningarna.

Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 5

Trafiken i många kinesiska korsningar - som här i Peking - domineras av eldrivna cyklar och mopeder. Men gifter från bland annat övrig trafik innebär att smoggen ändå ofta lägger sig.

Foto: Andy Wong/AP Bild 2 av 5

En batteribuss från kinesiska BYD visas upp i Kalifornien. Arkivbild.

Foto: Reed Saxon/AP Bild 3 av 5

Ett av de nu stängda kolkraftverken i Peking. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/AP Bild 4 av 5

BYD är en av de ledande kinesiska elbilstillverkarna. Arkivbild från företagets fabrik i Shenzhen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X