X
Annons
X
Recension

Glädjen Lévy fångar det privata helvetet – men något saknas

Justine Lévy är som bäst när hon släpper alla trivselhämningar och låter sin Louise gå loss fullständigt i sina neuroser, hälla i sig vodka och tabletter, skriver Jenny Aschenbrenner.

Justine Lévy (född 1974) är och äldsta dotter till Bernard Henri Lévy och fotomodellen Isabelle Doutreluigne. Hon arbetar i Paris som redaktör och författare. Foto: Tom Watson/Sekea

Hon bär på en så osannolik biografi. En ryggsäck fullproppad med glamorösa pundarmammor, världsberömda filosofpappor, ondskefulla styvmödrar och i deras mitt en övergiven, vanvårdad flicka i den franska kulturelitens epicentrum.

Justine Lévy har i sina nu fyra romaner valt att följa en och samma kvinna genom livets skeden, Louise. En Louise vars liv bär stora likheter med hennes eget. Men när hon i "En ovärdig dotter" med sådan naken och evigt skiftande smärta lyckades fånga den paradoxala situationen att vara höggravid med sitt första barn och samtidigt vaka vid sin mammas dödsbädd, spelade allt det där ingen roll. Där fanns en nerv, ett språk och en akut grad av angelägenhet som suddade ut frågor om enskildheter i vissa individers autentiska liv.

Justine Lévy (född 1974) är och äldsta dotter till Bernard Henri Lévy och fotomodellen Isabelle Doutreluigne. Hon arbetar i Paris som redaktör och författare.

Foto: Tom Watson/Sekea Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X