Annons
X
Annons
X

”Levnadsstandarden kommer förändras fundamentalt”

Få skulle uppskatta att få epitetet Dr Doom, men Peter Schiff, vd på Euro Pacific Capital, får leva med titeln på daglig basis. Med den enkla investeringsteorin ”USA är ett sjunkande skepp, och jag är här med livbåtarna” försöker han genom frekventa besök i TV-sofforna övertyga den amerikanska allmänheten att USA står inför en mycket mörk period.

DOMEDAGSPROFETERNA |
De hånades för sina finansiella undergångsprofetior. Sen kom finanskrisen. E24 porträtterade förra året tre ekonomer som samtliga går under epitetet Dr Doom. Så lät det då.


”Dr Doom” Roubini spår kollaps i USA:s banksystem

”Krisen 1929-1932 kommer att framstå som mild”

”Levnadsstandarden kommer förändras fundamentalt”

– Jag tror vi befinner oss i katastrofläge
. Den amerikanska ekonomin är en bubbla baserad på lån, en bubbla som nu spricker. Istället för att erkänna för oss själva att så är fallet, så försöker regeringen, centralbanken och alla inblandade att blåsa upp bubblan igen, säger han i en intervju med E24.

Annons
X

Den 45-årige investeraren och vd:n anses vara en av de ekonomer som förutspådde bolånekrisen och den rådande finanskrisen på ett relativt tidigt stadium.

Han är författare till två böcker i ämnet;
Crash Proof: How to Profit From the Coming Economic Collapse som publicerades tidigt 2007, och
The Little Book of Bull Moves in Bear Market från 2008.

Som en övertygad anhängare till fria marknader propagerar han för avregleringar och mindre statlig intervention i ekonomin. Men det är hans dystra prognoser om den amerikanska ekonomins framtid som placerat honom i mediernas sökljus, en plats där han verkar trivas.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Peter Schiff är hela den amerikanska ekonomin byggd på att folk går man ur huse till shoppingcentren och konsumerar importerade produkter som de inte har råd med. Världen måste därför fortsätta vara villig att låna ut så att amerikanerna ska kunna finansiera sin livsstil.

  Peter Schiff menar att detta är en villighet som nu försvinner snabbt, med ödesdigra konsekvenser för USA. Världen är inte längre beredd att skicka både pengar, i form av lån, och produkter som amerikanerna kan köpa med sina lånade pengar.

  Resultatet är växande obalanser i den amerikanska ekonomin, med både budget- och handelsunderskott, avsaknaden av inhemska investeringar och erosionen av den industriella basen – och situationen är nu för långt gången, en kraftig kris är oundviklig.

  – Amerikanska folkets levnadsstandard kommer förändras fundamentalt, sammanfattar han.

  Den amerikanska krisen är global, men Europa är i klart bättre skick för att överleva enligt Peter Schiff. Den europeiska ekonomin är baserad på produktion snarare än konsumtion. Men även i Europa behövs mindre statlig reglering och centralbanker som är starka nog att stå emot stimulanskrav. Hans syn på Sverige är mycket positiv, även om den offentliga sektorn genast måste krympas.

  – Den europeiska modellen är trovärdig, ni lever på en nivå som reflekterar er produktiva kapacitet. Och ni svenskar verkar redan ha förstått att statlig inblandning i ekonomin kan vara mycket skadlig, och anpassar nu ert politiska system runt det. Pendeln svänger åt rätt håll, till skillnad från här. Mitt bolag investerar mycket i Sverige och de skandinaviska länderna nu, säger han.

  På internet har han blivit något av en ekonomisk rockstjärna. Ett av de mest kända videoklippen på Youtube, ”Peter Schiff Was Right”, visar en sammanfattning över hans framträdanden under 2006 och 2007 där han förutspår kreditkrisen och paniken på Wall Street. Hittills har videosnutten setts av över en miljon människor. I klippet ser man bland annat hur han redan 2006 ansåg att den amerikanska bostadsmarknaden var på väg mot en okontrollerad kollaps.

  Det var sådana tv-framträdanden som gjorde att han fick smeknamnet Dr Doom, en titel han dock inte verkar ta på allt för stort allvar.

  – Mitt smeknamn är kanske ganska välförtjänt, jag har ju pratat om en ekonomisk kollaps under flera år och inte många har lyssnat. De flesta tyckte att mina prognoser var så mörka att de inte kunde tro att de var sanna, och namnet blev Dr Doom.

  Hans svarta syn på den amerikanska ekonomin har lett till att han både blivit utskrattad i de olika debattprogrammen på amerikansk TV och kallats anti-amerikansk, något han stark tillbakavisar:

  – Vi har skapat denna prognos över den amerikanska ekonomin med tungt hjärta, då vi inser att de innebär avsevärda vedermödor för miljoner av amerikaner. Vi anser dock att det är vårt uppdrag att varna så många av våra landsmän som möjligt så att de kan undvika det öde vi ser framför oss.

  Peter Schiff är mycket kritisk till den nytillträdde presidenten Barack Obamas cirka 790 miljarder dollar stora räddningspaket som han tror bara kommer att förvärra problemen i den amerikanska ekonomin.

  – Vita Huset vill inte se detta, för då måste de erkänna vart vår låtsasekonomi är på väg, och erkänna att det är något fundamentalt fel med vår sätt att leva. Vilken politiker vill säga: ”tyvärr, ditt hus kommer inte stiga i pris igen, och din aktieportfölj kommer inte att återhämta sig om den består av amerikanska värdepapper”? Istället säger de att de guldkantade dagarna är på väg tillbaka.

  Så om president Obama gav dig nyklarna till Vita Huset och du blev president, vad skulle du göra?

  – Precis tvärtom mot vad han gör nu. Vi måste rädda vår ekonomi och dra ner på den offentliga sektorn. Stimulanspaketen förstör bara, och skapar nya bubblor. Vi ser denna utveckling för att det amerikanska folket reagerar på de stimulanser som regeringen skapar. Därför är vi så inproduktiva och lever i en importekonomi. Den offentliga sektorn måste krympas i allt – färre regler, mindre utgifter och mindre interventioner.

  I de mest dystra av hans scenarion ser han framför sig hur de låga räntorna på längre sikt kan ledda till hyperinflation i USA och en total kollaps för dollarn. Detta skulle vara en gradvis process de närmaste åren, och även om hyperinflation kan undvikas så kommer dollarn med största säkerhet att försvagas avsevärt. Han har även varnat för att brist på mat, bensin och el till följd av den kommande stora ekonomiska krisen kan ledda till nationell instabilitet, ökat våld och till och med undantagstillstånd.

  – Om vi ser en inflationsexplosion så kommer det uppstå brister på förnödenheter. Om sedan regeringen försöker kontrollera situationen med någon sorts priskontroll så kan det gå riktigt illa.

  Peter Schiffs kritiker är inte sena att påpeka fel i hans prognoser, såsom att den amerikanska dollarn skulle tappa markant i värde i samband med finanskrisen och att guldpriset återigen skulle springa iväg till astronomiskt höga nivåer. Men den senaste tidens stora guldprisökning kanske kommer mildra den kritiken. Han har bemött kritiken med att världen nu befinner sig i ett temporärt läge, där kortsiktig dollarstabilitet och stigande börskurser snart kommer att försvinna, och vi återigen kommer att se fallande kurser och panik på marknaderna.

  – Mainstreamekonomer, journalister och investerare har aldrig gillat mitt budskap och har aldrig lyckats stå emot frestelsen att skjuta budbäraren. När mina investeringsstrategier fungerade får jag lite erkännande för det. Istället riktas allt fokus på de uppenbara felen i min dystra prognos. Nu när ekonomin kollapsar som jag förutspått, så riktar man istället kritik mot hur dåligt min investeringsstrategi fungerar.

  Framtiden får avgöra om Dr Dooms avgrundsscenario kommer att bli verklighet.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X