Annons
X
Annons
X

”Lever vi i stress kommer vi snart att fara illa”

Sömn, vila, mat och dryck behöver vi alla. Men utöver det? Några vill vara i farten – andra behöver lugn och ensamhet. Tar vi inte reda på våra egna verkliga behov är det risk att livet börjar skava, menar Idagsidans psykolog.

Fråga psykologen

FRÅGA: Vad svårt det är att veta sina behov.
Jag arbetspendlar - månadspendlar - till mitt jobb. Det ska pågå i två år till. Så det är tillfälligt. Det här gör att jag är borta mycket från mitt hem som jag har investerat mycket i. Både när det gäller pengar och engagemang.

Jag tycker det går bra att vara borta. Jag hinner med en del, men när jag kommer hem är det mycket som är på efterkälken. Eftersom jag var ensam tidigare, när min man arbetspendlade, så inser jag att allt hinns inte med när man är ensam.

Nu vill jag gå på en helgkurs. Den ligger på min hemmahelg och jag vet inte vad jag behöver eller vill. Nästa gång jag kommer hem är om sex veckor. En del av mig vill bara isolera mig hemma. Vika tvätt ifred, städa, bokföra och bara vara. Eller vara aktiv, träffa människor och vara social.

Till saken hör att jag är en mycket socialt kompetent person, men blir trött i sällskap med andra. Jag har ett yrke där jag använder mig av mig själv som verktyg, så det sliter. Efter en del föreläsningar är jag utslagen, utpumpad. Då måste jag bara vila hjärnan med något stimulerande som en avancerad stickning. Så hjärnan slutar snurra och bara fokusera på rätt maska.

Jag inser att kursen skulle ge en hel del men jag får inte vara ensam. Ensamhet behöver jag ofta och mycket. Det finns kvällar jag bara låser in mig och njuter av tystnaden. Så jag undviker all typ av gruppträning, föreningsliv, kollektivtrafik så långt det går.

Sedan har vi kravet om allt nätverksbildande. Jag vill bara undvika det. Jag träffade en sjukgymnast som frågade om jag hade social fobi. Så har jag aldrig sett på mig själv. Kanske har jag det. De som träffar mig skulle aldrig ge mig den diagnosen.

Som sagt, vad jag har för behov vet jag inte ibland. Hur vet man det? När jag hör andra fattar jag inte hur de gör. De orkar jobba, vara på fester, resa, gå på helgkurser. Jag klarar inte det.

/Rådvill

Psykologen svarar
Bild 1 av 1

Del 1 av 1

SVAR: Tack för ditt mail! Det är en viktig och relevant fråga du ställer till dig själv. Det vore säkert bra om fler människor intresserade sig på riktigt för att hitta sina egna behov i dånet av allt som omger oss. Vi styrs mekaniskt framåt, ända från det vi är små, i anpassningens tecken.

Och så där fortsätter det! Vi gör som andra gör. Vi ställer oss sällan frågor som hur vill jag ha det, hur behöver jag ha det och vad trivs jag med? Om inte livet börjar skava har vi sällan, tycker vi, en anledning att ifrågasätta hur vi har det, vad vi gör och utifrån vems referenssystem vi bygger vårt liv.

Att livet skaver kan innebära att vi får sömnbesvär, känner oss ständigt trötta och slitna, får fysiska besvär, blir nedstämda och tappar livsgnista och drar oss undan. Många fler tecken på att något inte är riktigt bra i vårt liv finns förstås.

Våra grundläggande behov, som vi delar med alla, är sömn, vila, mat och dryck. De flesta av oss behöver också stimulans i någon form och kontakt med andra människor. Utöver detta kan vi sedan ha helt olika behov och det är viktigt att kunna urskilja vilka de är så att vi inte bara kopierar andras liv.

Du tycks ha en hektisk vardag som ibland (ofta?) knockar dig. Du blir utmattad och slut och vill isolera dig. Vad är det du behöver komma ikapp med hemma? Går det att dra ner på kraven när du väl är hemma och finnas och vara, mer än att även då behöva göra?

Din man hinner inte med, skriver du. Kanske kan det få vara så då - att hemmet inte hinns med. Det kanske kostar dig/er alldeles för mycket att orka ta hand om det eftersläpande.

Du är social men kanske blir det för mycket av det när du också i ditt jobb måste relatera och använda dig av dig själv som redskap?

Om du blickar bakåt lite - hur kan du då förstå dina behov? Har du tillgodosett dina behov av balans mellan vila och aktivitet? Mellan att vara ensam och att vara med andra? I olika perioder är våra behov olika. I en viss fas i vårt liv behöver vi vara ifred och återhämta oss. I en annan tid behöver vi stimulans utifrån för att må bra.

Nyckelordet är balans. Lever vi i balans mellan våra olika inre delar och våra olika behov mår vi bra. Lever vi i stress och skippar vila och återhämtning kommer vi snart att fara illa. Är vi mycket inåtvända och reflekterande kan vi behöva andra för att stimulera oss till nya tankar.

Hur har du det? Kan det vara så att du skulle behöva dra ner på tempot, vara i stillhet utan göranden, tider att passa och utan saker att ansvara för och utan att ha så många människor omkring dig? Behovet för dig, just nu och kanske så länge du pendlar, ser kanske ut just så. Stillhet, några få människor i din närhet, långsamhet, sänkta krav och tålamod med den del av dig som kräver så mycket....

Behoven vi har är förstås också åldersrelaterade. När vi är 50 har vi inte lika mycket energi som när vi var 20. Det är en variabel till att beakta. Däremot försöker vi leva som om vi har exakt samma ork nu som då och då kan det bli kämpigt.

Så mitt förslag till dig blir att bortse från behov som uppkommer ur krav på dig själv eller andras krav på dig. Dra dig undan i ovannämnda stillhet och tystnad ett tag och se hur det känns. Man kan behöva prova sig fram.

All lycka till dig på vägen.

Madeleine

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X