Annons

Daniel Braw:Levanten var en brygga mellan öst och väst

Levanten, handelsregionen vid östra Medelhavet, var ett undantag i en annars intolerant värld och präglades av både flexibilitet och religiös mångfald. En ny bok av historikern Philip Mansel beskriver regionen som av omvärlden sågs både som ett hot och ett ideal.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Idag, då europeiska politiker gärna uttrycker oro över inskränkningar i religionsfriheten i andra länder, är det värt att påminna sig om att religionsfriheten som företeelse kom ganska sent till Europa. I Spanien var judiska gudstjänster förbjudna från 1492 till 1967. I Paris var det från 1685 till 1788 förbjudet för protestanter att fira gudstjänst, och i London byggdes de första katolska kyrkorna inte förrän på 1840-talet – fram till dess fick katoliker söka sig till de utländska beskickningarnas kapell för att fira gudstjänst. Det är exempelvis därav som den romersk-katolska kyrkan St James’s Spanish Place i London har sitt namn, snarare än från adressen (den ligger på George Street). I Amsterdam var offentliga katolska gudstjänster förbjudna; detta är bakgrunden till den berömda ”hemliga kyrkan” Ons’ Lieve Heer op Solder, Vår Herre på vinden.

Ingenstans i Europa, inte ens i Venedig, fanns moskéer, synagogor och kyrkor i samma stad. Och detta var ändå vad som gällde under fredliga förhållanden. Till det kom de religiöst motiverade massakrerna och förföljelserna – i London på 1550-talet, i Frankrike 1572 och i stora delar av Europa under åren 1618–48.

Annons
Annons
Annons